A Horvát Autócentrum az idén is közzétett legfrissebb statisztikáit a horvát társadalom járműparkjáról. Az adatokból kiderül, hogy délnyugati szomszédunk útjain hivatalosan jelenleg 2,32 millió jármű fut, amelyek átlagéletkora 14,59 év. Ez jelentős öregedés az előző évhez képest, amikor is ez a szám 14, 34 esztendő volt. 

Fotó: AFP

 A forgalomban lévő gépkocsik ötöde a felmérések szerint megbukna az országban évente esedékes műszaki vizsgán, ez pedig aggodalomra ad okot. A közzétett adatokból az is kiderül, hogy a horvátok többsége továbbra is gázolajpárti, ezt az üzemanyagot használja az autók 60 százaléka. Az országban a második leggyakoribb hajtóanyag a benzin, harmadik pedig az LPG. Ami az elektromos és hibrid kocsikat illeti, a számuk jelentősen nőtt az elmúlt évben, az arányuk még mindig elenyésző a flottában, alig haladja meg az egy százalékot. A horvátok körében az előző esztendőkhöz hasonlóan 

továbbra is a Volkswagen a legnépszerűbb autómárka, de szorosan a nyomában vannak a megfizethetőbb Renault és Škoda modellek.

A kamionok és a buszok jobbak, de a traktorok még mindig öregek

A horvát buszok és teherautók állapota lényegesen jobb, mint a személyautóké. Előbbiek átlagosan 10,1, utóbbiak pedig 11 évesek, ami enyhe javulás az előző évhez képest. Az említett járművek alacsonyabb életkora abból adódhat, hogy egyes nyugat-európai országokba már csak újabb, környezetkímélőbb járművekkel lehet belépni, ezért a fuvarozók kénytelenek voltak lecserélni korosodó járműveiket. A statisztika szokás szerint kitér a horvát szántőföldeken dolgozó traktorokra is. A munkagépek átlagéletkora kevesebb, mint a legutóbbi mérés idején, még mindig rendkívül magas, több mint 30,8 év. A valóságban ez a szám ennél magasabb lehet, mert a horvát törvények értelmében, a négykerekű motorkerékpárokat, az úgynevezett quadokat is traktorként állítják forgalomba, ez pedig torzítja a statisztikákat.