Szlovákia 2022-ben teljesítette a maastrichti kritériumokat, jelentette a Szlovák Statisztikai Hivatal. Eduard Heger kormányfő, aki a pénzügyminiszteri posztot is betölti, csütörtökön közölte: „2022-ben a hazai össztermékhez viszonyított államháztartási hiány 2,04 százalék volt, az GDP-hez mért államadósság pedig 60 százalék alatt maradt, konkrétan 57,8 százalék. Vagyis nem igaz, hogy szétdúljuk a közkiadásokat.” 

National and European Union flags in front of the Parliament SLOVAKIA - 2013/05/22: National and European Union flags in front of the Parliament building in Bratislava, the capital of Slovakia. (Photo by Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Wolfgang Kaehler

Az államadósság abszolút számokban kifejezve 63,38 milliárd euróra rúgott. Szlovákia eredetileg mintegy 5 százalékos államháztartási hiánnyal és 60 százalék feletti államadóssággal számolt tavaly. Egybevetésül: 2020-ban és 2021-ben az államháztartási hiány meghaladta az 5,3 százalékot, és intő jel, hogy erre az évre is 6 százalékot elérő deficittel számolnak. Ami pedig a GDP-hez viszonyított államadósságot illeti, annak a mutatója 2021-ben még 61,04 százalék volt.

A vártnál jobb számok ellenére egy évekkel ezelőtt elfogadott törvény értelmében májusban aktiválni kell az adósságféket, a költségvetés kiadási oldalát 3 százalékkal kell visszavágni, ami az idén 709 millió eurónyi kiadás befagyasztását jelenti. Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint ez a lakosságot nem érinti, mivel mintegy 750 millió eurót különítettek el az állami társaságok megsegítésére az kapcsán. Azonban az energiaárak a vártnál jobban alakulnak, ezért ez az összeg felszabadítható más célokra.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) arra figyelmeztet, hogy a pénzügyi mutatók tavalyi javulása csupán átmeneti, az idén megint erőteljesebb lehet a hiány. Az elmúlt évben az erőteljes megdobta a bevételi oldalt, emellett a járvánnyal kapcsolatos kiadások a vártnál jobban csökkenhettek. Az idén viszont komoly veszélyt jelent, hogy a szeptember végi előre hozott parlamenti választás lázában égve a pártfegyelmet, a koalíciós szerződést nem érző képviselők a kiadási oldalt erőteljesen növelő törvényeket fogadhatnak el. A májusi ülésen elvileg bő egymilliárd eurós kiadást is jelentő tervezetek kaphatnak zöld utat.