BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehullt a lepel: kiderült, hogyan cselezte ki a recessziót Szerbia

A mezőgazdaság, az építőipar és a vendéglátás tolta pluszba a szerb GDP-t. Éves szinten az év végi infláció 7,6 százalékos. Az ottani nettó bérek nominálisan 15 százalékkal nőttek, a reális növekedés viszont ennél jóval szerényebb, 2,6 százalék volt. Az októberi nettó átlagfizetés Szerbiában 86 738 dinárt tett ki, ami 738 eurónak felel meg.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal a már rendelkezésre álló adatok alapján kimutatta, hogy Szerbiában a gazdaság éves szinten 2,5 százalékkal növekedett 2023-ban. Ehhez jórészt a mezőgazdaság járult hozzá, az agrárium teljesítménye ugyanis 9 százalékkal bővült a tavalyihoz mérten. 

Aratás Kapolcsi medence-33
Aratás kombájn Kapolcsi medence balaton felvidék mezőgazdaság termőföld ipar termelés gabona repce 2017 06 29  Fotó: Kállai MártonAratás kombájn Kapolcsi medence balaton felvidék mezőgazdaság termőföld ipar termelés gabona repce 2017 06 29  Fotó: Kállai Márton
 

Az ipari termelés 2,4 százalékos növekedést mutat, miközben a feldolgozóipar teljesítménye szerényebb mértékben nőtt, ott mindössze 0,5 százalékos a bővülés, az építőiparban viszont szintén jelentős, 8,9 százalékos. A kiskereskedelmi forgalom 1,8, a nagykereskedelem pedig 1 százalékos visszaesést mutat.

A külkereskedelem is gyarapodást jegyez, de csak a kiviteli oldalon, amelyen 4 százalékos a növekedés, míg a behozatal 6 százalékkal marad el a tavalyi értéktől. Az idegenforgalom is nőtt 8,8 százalékkal. A közlekedésben és árusszállításban is tetemes, 21,3 százalékos a bővülés, miközben a telekommunikációs szolgáltatások 0,5 százalékos visszaesést mutatnak.

Ami a nettó bérek alakulását illeti, nominálisan 15 százalékkal nőttek, a reális növekedés viszont ennél jóval szerényebb, 2,6 százalék. Éves szinten az év végi infláció 7,6 százalékos. 

Az októberi nettó átlagfizetés Szerbiában 86 738 dinárt tett ki, ami 738 eurónak megfelelő összeg.

A medián ettől jóval elmarad, a munkavállalók fele 67 124 dinárnál kevesebbet vihetett haza.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal a közzétett adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy azokat az eddig begyűjtött információk alapján számították ki, a végleges értékek csak az éves összegzés után lesznek elérhetők, bár az eltérés valószínűleg csekély mértékű lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.