Március 23-án, az első fordulóban, minden várakozást megcáfolva Ivan Korcok bő 950 ezer szavazattal, 5,5 százalékpontot vert rá a Fico-kormány masszív hátszelét élvező Pellegrinire, a kormánykoalíciós Hlas (Hang) elnökére. A választás egyértelművé tette, hogy 

a polgárok az elnökválasztás ürügyén voltaképpen a 2023 októbere óta regnáló Fico-kormánynak állítottak ki bizonyítványt. 

Konkrétan sokaknak nem tetszik a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló Speciális Bíróság felszámolása (ez a Fico vezette Smer több jelöltje ellen indított eljárást), az eddig pártfüggetlen Szlovák Rádió és Televízió vezetésének tervezett lefejezése, a kabinet oroszpártisága, a büntető törvénykönyv rohamtempóban történő, Robert Fico szájízének megfelelő módosítása, a kulturális minisztérium vezetőjének brutális, tiltakozásokat kiváltó döntései. A felsoroltak miatt december derekától Szlovákia számos városában heti szinten rendre tüntettek, legutóbb most szerdán – a sajtószabadság védelmében.

Korcok (B) és Pellegrini (J) – vajon kit támogatnak majd többen a második fordulóban? / Fotó: AFP

A második forduló központi kérdése, hogy Pellegrini be tudja-e söpörni a 11,7 százalékkal harmadik helyen befutott, Nyugat-ellenes, álhírterjesztő és oroszpárti Stefan Harabinra (a Meciar-korszak igazságügyi minisztere) szavazók zömének voksát.

Harabin ugyan nem javasolta választóinak, hogy a parlament elnökére voksoljanak, azonban ha hívei az urnák elé járulnak, akkor megjósolhatóan döntően Pellegrinit támogatják. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke az általa vártnál jóval kevesebbet, 2,9 százalékot gyűjtött be, ami történelmi mélypontnak számít a magyar elnökjelöltek eddigi történetében. A párt elnöksége csak az utolsó pillanatban, szerdán késő este tette közzé állásfoglalását, miszerint híveinek azt javasolja, Pellegrinire szavazzanak. E felszólításnak csupán mérsékelt súlya van, mivel a rá szavazó 65 ezer embernek legfeljebb ha a 60 százaléka lesz aktív a második fordulóban, ráadásul az Ipsos közvélemény-kutató szerint a magyar voksolók mintegy egyharmada így is Korcokot választja. A legfrissebb, szerdáig ismertetett (csütörtöktől választási moratórium van) közvélemény-kutatások az 1999 óta rendezett közvetlen szlovák elnökválasztás eddigi legszorosabb eredményéről vallanak. A Focus szerint Pellegrini 50,8 százalékot, Korcok pedig 49,2 százalékot kaphat, az Ipsos társaság felmérése szerint Korcok nyer 50,1 százalékkal, az NMS Market Research szerint pedig szintén Korcok győz 51,7 százalékkal. Mivel a hibahatár 3,5 százalék, ezért kijelenthető, hogy valóban fej fej mellett haladnak.

Peter Pellegrini speaks to media during the election night in Slovakia
Peter Pellegrini / Fotó: AFP

 

Béke vagy háború?

A két forduló közötti két hét a hosszú húsvéti ünnepek, illetve a moratórium miatt csupán hat munkanapra rövidült, de annál intenzívebb volt. A két politikus kedden a Markíza kereskedelmi, szerdán pedig a szlovák köztévében csapott össze – 

egyikőjük sem vitt be ellenfelének megrendítő mélyütést, viszont Korcok a nagy nyilvánosság előtt többször is cáfolhatta, hogy katonákat küldene Ukrajnába.

Pellegrini stábja ugyanis a második fordulóban azt tűzte a zászlajára, hogy ő békepárti, riválisa pedig háborúpárti. A kormánykoalíció csúcsképviselője próbált agresszívabb lenni, lévén, hogy hátrányból indul, másrészt Korcok mögött 30 évnyi diplomáciai szolgálat van, ezért lehengerlő eleganciával kivédte az ellene irányuló csapásokat. Nagy igyekezetében az utóbbi két hétben 

Pellegrini követett el több hibát. Például szüntelenül a dolgozó emberek akaratára hivatkozott, miközben egyik kampányrendezvényére magánrepülővel ment.

Ráadásul belebonyolódott a magyarázatba, azt állítva, hogy nem ismeri a repülő tulajdonosát, miközben az a pártjának tagja. A kampány végén az is kiviláglott, a repülőt biztosító pénzes vállalkozó egy elegáns pozsonyi villát is Pellegrini rendelkezésére bocsátott, amiről az elnökjelölt nem volt hajlandó nyilatkozni. És végül szerdán, a kampány utolsó napján a mindig bárminemű bajkeverésre kész Igor Matovic volt kormányfő képeket tett közzé arról, ahogy Pellegrini az általa úgymond nem ismert vállalkozóval Veronában sétál. Az sem volt szerencsés húzás a kormányjelölt részéről, hogy a héten előzetes ígérete ellenére nem ment el a leghallgatottabb kereskedelmi rádió, az Expres vitaműsorába, így Korcok egyedül uralta a műsort. Pellegrini arra hivatkozott, hogy vidéki kampányrendezvényen van, miközben lefotózták, amint az adás idején egy pozsonyi belvárosi irodaházban tartózkodott.

Ivan Korcok speaks to media during the election night in Slovakia
Ivan Korcok
Fotó: AFP

 

Harabin – a mérleg nyelve lehet

Az első fordulóban 52 százalékos volt a részvételi arány, ilyen magas érdeklődésre 1999 óta nem volt példa. Roman Pudmarcík, az Ipsos közvélemény-kutató szociológusa szerint, ha a részvétel most 50 százalék körüli lesz, akkor az inkább Ivan Korcoknak kedvez. 

Továbbra is érvényes, ha Stefan Harabin hívei nagyobb számban jönnek voksolni, akkor ők határozzák meg a végeredményt

– tette hozzá. Korcok mellett szól viszont, ha esetleg több ezer ember jön haza külföldről szavazni. „Ők döntően a független jelöltet támogatják” – magyarázta Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője. 

Csehországból egyébként ún. választási vonatok szoktak indulni Szlovákiába, hogy a prágai és brünni szlovákok ezrei leadhassák voksukat az első határvárosban, vagyis ilyen szoros párharc esetén akár a három-négyezer, Csehországból jött voksoló is döntő lehet.

Természetesen az elemzők, a politológusok ilyen helyzetben nem merik határozottan kijelenteni, ki lesz a győztes. A végére mégis hagyunk egy egyértelmű állítást. A csupán néhány hónapja működő SCIO közvélemény-kutató az első forduló papírformát jócskán felborító eredményeit mondhatni tizedszázalékos pontossággal megjósolta (Korcoknak 42,92 százalékot mért, végül 42,52 százalékot kapott, Pellegrininél 37,19 százalékot várt a valós 37,02 helyett). Most a második forduló előtt azt mérte, hogy Ivan Korcok exkülügyminiszter lehengerlő fölénnyel diadalmaskodik, 55 százalékot szerez, miközben Peter Pellegrini parlamenti elnök csak 45 százalékot kap. Nos, szombat éjfélig kiderül, mi a valóság.