Hirdetés

A piac meghatározó szereplőivé léptek elő az EXIM befektetésével működő alapok

A Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliója alá tartozó EXIM több mint egy exporthitelezéssel és exporthitel biztosítással foglalkozó bank és biztosító. Olyan stratégiai inézménypáros, mely aktív szereplője a külgazdasági stratégia megvalósításának. Működésük sikerét bizonyítja, hogy míg 2013-ban 286 ügyfelünk volt, jelenleg több mint 1500 vállalkozás használ legalább egy EXIM terméket. A tendencia tehát jó, feladat és növekedési lehetőség viszont van még bőven, mert az exportáló vállalkozások száma több ezres nagyságrendű. A társaság exportfejlesztési tevékenységéről Jákli Gergelyt, az EXIM vezér­igazgatóját kérdeztük.

Mastercard: A fizetés jövője a fogyasztókon múlik

Óriási lehetőség van abban, hogy sokan még mindig készpénzzel fizetnek – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Michael Miebach, a Mastercard termékigazgatója. Szerinte a kártyacégek túl fogják élni a fintech forradalmat. (X)

Üzletfejlesztés gyorsan, hatékonyan

Megválasztották az Enterprise Europe Network nyolc új követét, akik saját sikereiken keresztül ismertetik meg a magyar vállalkozókkal a hálózat tevékenységét.

Félelemből vezetnek elavult vállalatokat a magyarok

Kutatások szerint bár a magyar vállalatok egyre nagyobb része használ valamilyen felhőszolgáltatást, ez legtöbbször még mindig egy személyes felhasználásra szánt, publikus tárhelyet jelent. Pedig az ACE Telecom szerint a cégek akár éves büdzséjük 30%-át is megtakaríthatják, ha felhő alapú szolgáltatásokra váltanak, ráadásul ma már az kockáztat, aki még mindig házon belül tárolja szervereit.

Itt az év végi roham az adókedvezményért

Minden év végén előtérbe kerülnek a megtakarítások. Akinek van tartaléka, vagy csak karcsúsítani szeretné adóbevallását, ebben az időszakban kiemelten keresi a legjobb megoldásokat. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításhoz az államtól járó, akár 150 ezer forintos adókedvezményen kívül a kasszák mellett szólnak a mostani alacsony kamatkörnyezetben elért eredmények, az évek óta jellemző kiemelkedő hozamok, és az alacsony költségek is. A pénztártagok évről-évre egyértelmű választ adnak arra, mit érdemes választani, hiszen fokozzák a megtakarítást. Az ÖPOSZ szerint a tavalyi év pénztári befizetési rekordja meg fog dőlni a következő hetekben.

Praktikák és fortélyok trükkök helyett – az ÁFA mentes export színe és visszája

Szereti Ön a meglepetést? A válasz valószínűleg igen, amennyiben romantikus vacsorameghívásról, titokban megszervezett születésnapi összejövetelről, vagy egy régóta áhított ajándékról van szó. De ha a jól menő vállalkozásánál kopogtat az adóhatóság milliós bírsággal, miközben úgy véli, a könyvelésében minden rendben van, azt a meglepetést mindenki kihagyná. Hogyan is fordulhat elő ez a kellemetlen helyzet, és milyen óvintézkedésekkel előzheti meg?
Világgazdaság Piactér