Sportgazdaság

Vetélytársa lehetne a foci Eb-nek

A U.S. Soccer interkontinentális bajnokságot rendezne, melynek költségeit állná is. Vegyes reakciók érkeztek a pénzügyileg ígéretesnek tűnő javaslatra.

Az Amerikai labdarúgó-szövetség (U.S. Soccer) új tornát rendezne két év múlva. Az ötlet szerint a CONCACAF alá tartozó országok közül hat észak- és közép-amerikai, illetve a dél-amerikai szövetség, a CONMEBOL tíz válogatottja kapna meghívást az eseményre, amely a 2020-as nyári Európa-bajnoksággal futna egy időben.

A U.S. Soccer olyannyira komolyan gondolja a dolgot, hogy házigazdaként lenne szervezője az új interkontinentális bajnokságnak. A New York Times értesülései szerint az amerikai szövetség csábító ajánlatában még egy

200 millió dolláros garancia is szerepel a részt vevő csapatok költségeinek fedezésére,

sőt, ezen felül még a díjazást is magukra vállalnák.

A New York Times arról is beszámol, hogy minden csapat 4 millió dollárt kapna a részvételért, ez lenne a kvázi alapdíj, ezen kívül pedig 5 millió dollár ütné a győztes markát, és további 225 ezer dollárt kapnának minden egyes megszerzett pontért.

Dél-Amerikában nem ismer határokat a futball iránti rajongás
Fotó: AFP

A főpróba jól sikerült

Az új tornát a 2016-os Copa América Centenario alapján szerveznék meg, a torna száz éves évfordulóját ünneplő különleges rendezvény ugyanis óriásisi sikert hozott minden szempontból. A centenáriumi eseményen ugyancsak tíz dél-amerikai és hat CONCACAF-csapat szerepelt, így gyakorlatilag az egész amerikai kontinenst lefedte a torna, még a karibi térséget is felölelték.

A torna óriási sportszakmai és talán még nagyobb pénzügyi siker volt,

a Chile-Argentína döntőben pedig előbbi győzedelmeskedett a New Jersey-ben.

A CONCACAF boldogan csatlakozna

Az észak- és közép-amerikai csapatokat tömörítő szervezet már jelezte, hogy a megkapta a U.S. Soccer levelét az ajánlatról, és kifejezetten támogatja a kezdeményezést.

Pozitívan tekintünk a lehetőségre, mivel azt látjuk, nem célja a CONCACAF-aranykupa jövőbeli rendezvényeinek elmozdítása vagy helyettesítése. Az ötlet kiegészíti jövőképünket azzal kapcsolatban, hogy folytassuk a tagszervezeteink együttműködését a versenyképesebb labdarúgás érdekében

– reagált a szervezet Carlos Cordeiro, a U.S. Soccer elnökének javaslatára.

Fotó: AFP

A New York Times beszámolója alapján Cordeireo kétségbeesetten hangsúlyozta a meghívott csapatoknak küldött levelében, hogy az új interkontinentális bajnokság egy egyedülálló verseny lenne, és

nem a meglévő események, például a Copa América vagy a CONCACAF-aranykupa helyettesítésére irányul.

Dél-Amerika félti a Copa Americát

A CONMEBOL, amely júniusban és júliusban Brazíliában tartja az idei Copát, úgy nyilatkozott, azt tervezi, hogy

a Copa Américát egy 2020-ban kezdődő négyéves ütemtervre kívánja áthelyezni, amely majd egybeesik az UEFA Európa-bajnokságával. Ennek fényében a dél-amerikai szervezet vezetése kíméletlenül utasította el a U.S. Soccer javaslatát,

ugyanis ők nem hajlandók az óriási népszerűségnek örvendő Copát semmiféle veszélynek kitenni, hiába hangsúlyozza Cordeiro, hogy a más társszervezetek saját kontinensviadalait sem akarják helyettesíteni.

Semmit nem segít az USA által indított kezdeményezés helyzetén, hogy Cordeiro lépten-nyomon kiemeli, az új torna ötletével kitölthetnének egy nagy űrt a globális futballnaptárban, hiszen jelenleg az Európa-bajnokság az egyetlen olyan nemzetközi verseny, ami szórakozást kínál a nézők számára.

Minden marad úgy, ahogy van

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát nagyon úgy néz ki, hogy a U.S. Soccer ötletéből semmi nem fog megvalósulni. A CONCACAF és a CONMEBOL is marad a saját tornájánál, de míg előbbi mutat némi lelkesedést, addig utóbbi határozottan elzárkózik a szervezetek alkalmi egyesülésétől.

CONCACAF CONMEBOL futball U.s. Soccer interkontinentális bajnokság
Kapcsolódó cikkek