Sportgazdaság

Az első szocialista futamból a hazai turizmus ékkövéig

Az idei Formula-1-es Magyar Nagydíj lesz sorozatban a 33. Magyarországon rendezett verseny. Az első, vasfüggöny mögé szervezett futamból Magyarország turizmusának motorja vált, mely a hazai közönségen kívül a külföldi vendégeket is Mogyoródra csalja.

Egy Brazíliában élő magyar üzletember és egy most 88 éves brit pénzember kellett ahhoz, hogy Magyarországon minden év augusztusában elszabaduljanak a lóerők és a Száguldó Cirkusz versenyzői szórakoztassák a nagyérdeműt.

Rohonyi Tamás volt ugyanis az, aki rábeszélte Bernie Ecclestone-t, a Forma-1 akkori mindenható urát, hogy az első szocialista országban rendezendő verseny helyszíne Magyarország legyen. Az angol üzletember pedig megfogadta Rohonyi tanácsát, ennek köszönhetően nyerte meg Nelson Piquet az első, vasfüggönyön túl rendezett futamot Mogyoródon Fiume és Brno helyett. A magyar futam időpontját legtöbbször a versenynaptár közepén találhatjuk meg, ez ebben az esztendőben is igaz: az idei versenyhétvége augusztus másodikán kezdődik, és vasárnap zárul le a győztes leintésével.

Az első – 1986-ban rendezett – versenyhétvége után a pilóták és a csapatok folyamatos vendégei hazánknak, amiből nem csak a magyar rajongók és a sportdiplomáciánk húz hasznot, hanem a nemzetgazdaság is.

Több mint kétszázezer sportrajongót hoznak lázba Lewis Hamiltonék

A Magyar Nagydíj alatt több mint 200 ezer néző látogathat ki a Hungaroringre, hogy élőben élvezhesse a futamot.

A szurkolók nagyjából 80 százaléka külföldi,

ezért az esemény turisztikai szempontból is kiemelkedő fontosságúnak számít – mondta el a VG.hu megkeresésére Tóth Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője. A szakértő megjegyezte, hogy a motorsportok királyának számító Forma-1 számos területen érezteti pozitív hatását az elkövetkezendő napokban.

Fotó: Andrej Isakovic / AFP

A gazdasági elemző kiemelte, hogy a versenyhétvége következtében

  • a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma,
  • a vendégéjszakák száma,
  • valamint a vendéglátó egységek bevétele is
  • jelentősen megnő.

    Tóth Bálint meglátása szerint a magyar gazdaság jó teljesítménye nagyban köszönhető a turizmusnak is, véleményét a számok is igazolják.

    A hazánkba érkező turisták száma folyamatosan nő, 2018-ban rekordszámú, közel 31 millió vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, melyből 15,3 millió külföldi vendégé volt. Összességében közel egy milliós növekedést tapasztalhattunk a 2017-es esztendőhöz képest, ezzel a növekedés üteme 2018-ban meghaladta Csehország teljesítményét, valamint megközelítette az osztrák mutatók szintjét is.

    A szakértő kifejtette, hogy a Hungaroringen rendezett világhírű verseny természetesen elsősorban Budapestet és környékét érinti, a növekvő turizmus jelentős mértékben járul hozzá hazánk gazdaságának élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

    a turizmus közvetlenül 6,8 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez,

    a közvetett hatások mértéke azonban eléri a 10,7 százalékot. A munkahelyek 10 százalékát közvetlenül a turizmus generálja, míg a közvetett hatásokat is figyelembe véve a foglalkoztatottság 13,2 százalékát adja a turizmus.

    Max Verstappen rajongói körében
    Fotó: Süveg Áron/Red Bull Content Pool via AFP

    Az elemző felhívta a figyelmet, hogy a Forma-1 olyan volumenű eseménynek számít – turisztikai szempontból –, mint a Sziget Fesztivál. Közös pontként az országba csak a fentebb felsorolt események miatt érkező külföldi vendégeket említette a szakember, aki kiemelte:

    a rendezvények fejlődése és növekvő népszerűsége elősegítheti az említett pozitív hatások felerősödését, amelyből profitálhat a nemzetgazdaság.

    Ha jön Raikönnen, elfogynak a szobák

    Az F1-es hétvégére hónapokkal az időpont előtt már érdemes szállást foglalni, a főváros és a környékén fekvő, kedvező árú szálláshelyek ugyanis gyorsan betelnek – ezt már Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere osztotta meg a VG.hu-val.

    Fotó: MTI

    A menedzser hozzátette, hogy a kínálatukban jelenleg már alig találni szabad helyet, azok is inkább a magasabb árkategóriájú szállások.

    Aki jövőre szeretne szállást magának erre az időpontban a fővárosban vagy környékén, akár már tavasszal kezdje meg a tervezést.

    – figyelmezteti a sportrajongókat Keresztes Nóra.

    Az időmérőedzést, valamint a futamot élőben követhetik a közmédia sportcsatornáján, az M4-en.

    A Hungaroring története

    Harminchárom éve, 1986 márciusában készült el a Hungaroring, amelyen öt hónappal később, augusztus 10-én került sor az első Forma-1-es Magyar Nagydíjra. Bernie Ecclestone, a Forma-1 akkori irányítója az 1980-as évek közepén döntötte el, hogy a versenysorozatnak terjeszkednie kell a „vasfüggöny” mögé. Az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOA) elnökének terveiben akkor még a Szovjetunió (főképp Moszkva), Kína, majd Jugoszlávia szerepelt, de végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult a figyelme.

    Gyors érdeklődés, majd egy magyarországi villámlátogatás után a fővároshoz közeli Mogyoródra esett a választása. A versenypálya rekordidő, nyolc hónap alatt készült el. 1985. szeptember 10-én írták alá a szerződést, október elsején kezdődtek meg a munkálatok, majd 1986. március 24-én a Drapál Emlékversennyel felavatták a Hungaroringet. Az első Forma 1-es futamot 1986. augusztus 10-én rendezték a pályán. A versenyt Nelson Piquet, a Williams-Honda brazil pilótája nyerte meg honfitársa, Ayrton Senna (Lotus-Renault) és a brit Nigel Mansell (Williams-Honda) előtt.

    A pályát a Formula 1 Gazdasági Társaság építette, és ennek vezetője gyakorolta az első öt évben a pálya vezetői jogait. Az első ötéves ciklus vége egybeesett a magyarországi rendszerváltozással, amelynek következtében – az anyagi nehézségeket áthidalandó – a versenypályát öt évre Bernie Ecclestone-nak adták bérbe, aki ennek fejében vállalta további öt verseny megrendezését.

    Ez a gyakorlat végül egyik fél számára sem vált be. Így 1994-ben megkezdődtek az egyeztetések Bernie Ecclestone és a Hungaroring Sport Zrt. akkori elnöke, Berényi János között. A tárgyalások eredményeként a versenypálya tulajdoni jogait 1995 óta a Hungaroring Sport Zrt. gyakorolja.

    Jelenleg 2026-ig szóló érvényes szerződés van a Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésére a kereskedelmi jogok új tulajdonosával, az amerikai Liberty Media csoporttal. (MTI)

     

    turizmus Magyarország Hungaroring gazdaság Forma-1 Magyar Nagydíj Magyar Nagydíj
    Kapcsolódó cikkek