Magyar gazdaság

Budapestet és a Balatont imádták tavaly a turisták

A hazai szálláshelyek összesen 12,5 millió vendéget és 30,9 millió vendégéjszakát regisztráltak 2018-ban, ezzel rekordot döntött tavaly a magyar turizmus, soha ennyi turista nem járt még Magyarországon.

Az előző év decemberében a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,9 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 3,8, bruttó bevétele 9,3 százalékkal volt több, mint 2017-ben.

Decemberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 0,9 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma meghaladta a 390 ezret, akik több mint 950 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégéjszakák száma a szállodákban, a panziókban és a kempingekben emelkedett, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban csökkent. A vendégéjszakák több mint háromnegyedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 1 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 430 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nőtt, és több mint 950 ezer volt. A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 2,5 százalék volt a bővülés mértéke. A belföldi vendégek Észak-Magyarország és Dél-Alföld régió kivételével mindegyik turisztikai régióban több éjszakát töltöttek el.

A legnépszerűbb régiók a Budapest−Közép-Duna-vidék és a Balaton voltak.

A legnépszerűbb régiók között volt a Balaton
Fotó: MTI / Varga György

A szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 52,0 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 6,7 százalékkal (38 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,2 százalékkal (21 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,1 százalékkal kevesebbet, összességében több mint 1,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

December 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

2633 kereskedelmi szálláshely közel 79 ezer szobával és 219 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma 3,1, a férőhelyek száma 3,2 százalékkal nőtt.

Tavaly január–decemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, összesen 12,5 millió vendéget és 3,8 százalékkal több, 30,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 2,4 (15,3 millió), a belföldi vendégek 5,3 százalékkal több (15,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 61,3 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,3 százalékkal magasabb – összesen 510 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 8,3 százalékkal nőtt, és 301 milliárd forintot tett ki.

Magyar Turisztikai Ügynökség: Soha ennyi turista nem járt még Magyarországon

A legfrissebb forgalmi adatok megerősítik, hogy 2018-ban történelmi rekordévet zárt a turizmus. A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre nő, tavaly pedig minden fő mutatószámot tekintve túlszárnyaltuk az előző évet – írja a KSH adataira reagálva a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

A magyar turizmus erősödést az is mutatja, hogy a fő mutatószámok tekintetében a növekedés üteme meghaladta Csehország és közelíti Ausztria teljesítményét. A lendület 2019-ben tovább folytatódik, a szektor további növekedéséhez hozzájárul majd az idén országszerte megvalósuló 1000 turisztikai fejlesztés is. Az MTÜ 2019-ben folytatja a szálláshelyfejlesztési programot, nagy lépést tesznek az ágazat digitalizációja felé és kiemelt feladatuknak tekintik a budapesti repülőtér fejlesztését is.

KSH Központi Statisztika Hivatal turizmus szálláshelyek szállodák
Kapcsolódó cikkek