Sportgazdaság

Atlétika-vb: a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait

A Miniszterelnökség közlése szerint a javaslatok egybeesnek a kormányzati szándékokkal.

A kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására – tájékoztatott szerdán a Miniszterelnökség.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány áttekintette a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére és az érintett csepeli és ferencvárosi városrészek fejlesztésére, az új szabadidő- és sportparkra és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekre vonatkozó, képviselő-testületi határozatokba foglalt javaslatait.

A kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztosnak a korábbi, Diákváros – Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztések tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját – tette hozzá a Miniszterelnökség.

A kormány megállapította, hogy

a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok valamennyi javaslata egybeesik a korábbi döntésekben megfogalmazott kormányzati szándékokkal,

így a testület az önkormányzati javaslatokat elfogadta és támogatólag megerősítette.

A határozatban a kormány végül kötelezte minisztereit, hogy maradéktalanul hajtsák végre a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok javaslatait – tette hozzá a közlemény.

Fotó: KKBK

Korábban beszámoltak arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester öt feltételhez köti a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságnak otthont stadion megépítését.

A feltételek között szerepel, hogy

  • az Egészséges Budapest Program meglévő forrásaihoz a kormány adjon még 50 milliárd forintot további képalkotó berendezések beszerzéséhez;
  • növeljék a zöldfelületeket, induljon meg a csepeli Nagyerdő-projekt, és a csepeli területen ne valósuljanak meg élsportberuházások;
  • olyan beruházást szeretnének látni a Duna-parton, amely nemcsak az élsportot, illetve egyszeri alkalmat szolgál, hanem
  • tömegsport- és kulturális rendezvényekre is alkalmas;
  • a beruházással kapcsolatos minden szerződés legyen nyilvános;
  • a kormány tartsa fenn elkötelezettségét a fővárosi közlekedési beruházások ügyében.
  • Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere azt mondta, a kerületnek sem érdeke, hogy ott egy újabb sportlétesítmény épüljön, ezért a további beruházásokhoz olyan feltételeket szeretne támasztani, amely a főváros és a IX. kerületi lakosok javát szolgálja.

    Ide sorolta az úgynevezett rozsdaövezetek helyzetét, illetve, hogy egy ilyen területre akár az Országos Széchényi Könyvtár költözhetne. Ezen kívül fontos a Nagyvásártelep műemléki megőrzése, és a diákváros fejlesztése, amely szerinte nagyban enyhíthetne a lakhatási válságot.

    A polgármester beszélt arról is, hogy fontos lenne a ráckevei-soroksári Duna-ág vízminőségi állapotának javítása a meder kotrásával.

    Budapest Ferencváros atlétikai stadion Miniszterelnökség Csepel 2023-as atlétikai világbajnokság
    Kapcsolódó cikkek