Sportgazdaság

Öt éven belül piaci finanszírozás jöhet

Ausztriai és szlovákiai mintára alakulhat át a következő években az NB I.-es klubokat üzemeltető sportvállalkozások bevételi struktúrája, amelyben főszerepet kaphat a saját nevelésű fiatalok külföldre igazolása.

Előremutató, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a piaci alapú finanszírozásra ösztönözné a profi klubokat, de amíg nem csökkennek a központi bevételek, addig aligha születik meg az igény a pótlásukra

– mondta a Világgazdaságnak Esterházy Má­tyás menedzser, az EM Sports Consulting Kft. ügyvezetője. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy Roskó Zoltán, az MLSZ operatív igazgatója a Figyelő hasábjain előrebocsátotta: a következő öt évben a fenntarthatóság felé terelnék a sportszervezeteket. A szövetség 300 millió forintos kötelező tartalé­kot írhat elő az NB I.-es csapatokat üzemeltető vál­lalkozásoknak a saját tőkéjükből, hogy felkészülten nézhessenek szembe olyan váratlan eseményekkel, mint a jelentős bevételkiesést hozó koronavírus-járvány. Azt is megszabhatja a szervezet, hogy a kiadási oldalon a klubok legfeljebb 70 százalékot fordíthatnak bérekre.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Esterházy Mátyás emlékeztetett: a nyugat-európai futballban főként a közel-keleti és ázsiai befektetők megjelenése miatt volt szükség a pénzügyi fair play bevezetésére, a régióban viszont más a helyzet.

Jelentős állami pénzcsap híján az osztrák vagy szlovák klubok már jó ideje a piacból élnek, elsősorban a játékoseladásokból és a nemzetközi kupák bevételeiből tartják fenn magukat

– hangsúlyozta a menedzser. Úgy látja, az elmúlt tíz évben a pályaépítés és a toborzás révén hazánkban az infrastruktúra és a hátország már megfelelő, a piaci finanszírozásra való átálláshoz pedig ideális esetben elegendő lehet öt év. A játékosügynök szerint ehhez elsősorban a fizetéseket, főleg a fia­tal magyar játékosok bérét kellene csökkenteni. Amíg anélkül is megke­reshetnek itthon évi nettó 100 ezer eurót, azaz 35 millió forintot, hogy rendszeresen pályára lépnek, nem fognak feleennyi pénzért egy, az NB I.-nél erősebb ligában megfeszülni.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

tao MLSZ
Kapcsolódó cikkek