Ahogy Kína, úgy Oroszország számára is kiemelten fontos a sport, azon belül is a nagyszabású világversenyek látványos megrendezése. Ezt támasztja alá, hogy a világon elsőként rendezett nyári és téli olimpiát ugyanaz a város, jelesül Peking (2008, 2022), az oroszok pedig négy esztendő leforgása alatt látták vendégül a világot előbb egy téli ötkarikás játékok (2014 Szocsi), majd pedig egy labdarúgó-világbajnokság (2018, 11 város, 12 helyszín) keretében.

A szentpétervári Gazprom Aréna Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Várható volt, hogy az orosz-ukrán háború kihat a sportiparra is: Oroszország csütörtök hajnalban támadta meg Ukrajnát, péntekre pedig már a Bajnokok Ligája-döntőt és a Forma-1-es Nagydíjat is elveszítette. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága a rendkívül ülésén döntött úgy, hogy Szentpétervár helyett Párizsban rendezik a mostani BL-sorozat május 28-i fináléját. 

Az UEFA hivatalos közleményében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek személyes támogatásáért és elkötelezettségéért. Párizs legutóbb 2006-ban adott otthont BL-döntőnek. A szervezet végrehajtó bizottsága egyúttal arról is döntött, hogy az orosz és ukrán válogatottnak, illetve a kluboknak további intézkedésig semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket.

Ugyanakkor az UEFA egyik legnagyobb szponzorával, a BL-sorozat névadó támogatójával, az orosz Gazprommal kapcsolatban egyelőre nem született döntés. Nem árt tudni, hogy a Gazprom a 2024-es németországi Európa-bajnokságnak is kiemelt szponzora. Jelzésértékű azonban, hogy a jelenleg a német másodosztályban szereplő Schalke 04 labdarúgóklub már bejelentette, hogy a mezekről eltávolítja a Gazprom logóját, ezzel reagálva az orosz katonai támadásra. Az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Alekszandr Gyukov – aki egyben a Gazprom olajüzletágának igazgatója – kritizálta a BL-döntő helyszínének módosítását.

Néhány órával később a Forma-1-es világbajnokság szervezői közleményben jelezték, hogy a „jelenlegi körülmények között lehetetlen" megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban. Az F1 vezetése emlékeztetett arra, hogy a versenysorozat világszerte számos országba látogat el, „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket".

Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében

- írták a közleményben, amely szerint már csütörtök este a nemzetközi szövetség (FIA), az F1 vezetése és a csapatok képviselői abban állapodtak meg, hogy a mostani helyzetben nem lehet megrendezni a szeptember 25-re kiírt Orosz Nagydíjat Szocsiban. A Forma-1-es idény március 20-án kezdődik Bahreinben.

Fotó: Szocsi, a Forma-1-es Orosz Nagydíj helyszíne F1 Experiences   

Időközben a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA is oroszországi események törlését, illetve áthelyezését jelentette be. Így az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában. Továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna. A FINA figyelemmel kíséri az ukrajnai eseményeket, és tüzetesen átvizsgálja az év további, későbbi időszakban szintén Oroszországba tervezett eseményeinek rendezését.

Ezek után vetettünk néhány pillantást a sportesemények 2022-es versenynaptárára, hogy mely sportesemények eshetnek még áldozatul az orosz inváziónak. 

Nos, a nyár végén akár rögtön kettő is, hiszen augusztus 15. és 30. között elvileg olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságnak adna otthont Moszkva. Ezzel átfedésben, augusztus 26. és szeptember 11. között pedig papíron férfi röplabda-világbajnokságot rendezne Oroszország. 

A sportág 24 csapatos csúcseseményét 11 helyszínen bonyolítaná le a házigazda, ez azonban erősen kérdéses.

Ha már szóba kerültek a vizes sportok és a FINA, a szövetségnek el kell gondolkodnia azon is, hogy megtartsa-e Kazanyban a rövid pályás úszó világbajnokságot. Igaz, egyelőre ennek a döntésnek a meghozatala a legkevésbé sürgető, hiszen ez az esemény csak az év végén, december 16 és 22. között esedékes.

Bár a jövő év még odébb van, arról sem feledkezhetünk meg, hogy 2023-ban Szentpétervár A-csoportos jégkorong-világbajnokságot rendezne május 5-től 21-ig, míg Jekatyerinburg az egyetemista és főiskolás sportolók világversenyének alkalmából az Universiadén látná vendégül a világot augusztus 8. és 19. között. Érthetően sok még a feltételes mód, a kérdőjel.