A pekingi téli olimpia magyar hőse, Liu Shaoang az egyéni és csapatversenyekben elért eredményei révén 139,9 millió forint állami jutalomra jogosult. 

Ez az összeg úgy jön ki, hogy az ifjabb Liu fivér az olimpiai bajnoki címe mellett két bronzérmet, egy negyedik és egy hatodik helyet is begyűjtött.

Emlékezhetünk, kezdetnek az ötkarikás játékok első napján bronzérmes lett a 23 éves rövidpályás gyorskorcsolyázó a 2000 méteres vegyes váltó tagjaként, ami 28,5 millió forintot hozott a konyhára. Mivel a vonatkozó kormányhatározat nem tesz különbséget a csapatban, illetve egyéniben elért sikerek között, ugyanennyit ér az 1000 méteres döntő harmadik helye. Nehlz elfelejteni, hogy ebben a versenyszámban percekig olimpiai bajnoknak érezhette magát Shaoang bátyja, Liu Shaolin Sándor, a zsűri azonban a felvételeket elemezve utólag kizárta, és riválisát, a kínai Zsen Ce-vejt hozta ki győztesnek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A folytatásban a leghosszabb egyéni távon, 1500 méteren, amely nem tartozik a Liu fivérek kedvencei közé, kisebb meglepetésre mindketten bejutottak a döntőbe, végül Shaoang negyedik lett, Shaolin Sándor pedig hatodik. Márpedig az előbbi helyezés is 21,5 millió forint állami jutalmat von maga után. Ahogy a mondás tartja, evés közben jön meg az étvágy, ezért is volt kisebb csalódás, hogy egy rossz váltás miatt címvédőként lemaradt a fináléról az 5000 méteres váltó. A B-döntőben azonban lehet még javítani, s az ott elért eredmények tovább növelhetik a jutalom összegét. 

Mindezek után az 500 méteres sprintszámban tette fel a koronát addigi teljesítményére Liu Shaoang. 

A szám világbajnokaként rajt-cél győzelmet aratott az ötfős fináléban, amelyben az orosz Konsztantyin Ivlijev lett mögötte az ezüst-, a kanadai Steven Dubois pedig a bronzérmes. 

Ez az első hely azért történelmi, mert Magyarország első egyéni aranyérme a téli olimpiákon, egyszersmind 50 millió forinttal hizlalja a klasszis sportoló bankszámláját. 

Végül, de nem utolsósorban pedig a B-döntő megnyerésével az 5000 méteres férfiváltó, amely a 2018-as phjongcsangi történelmi aranyérem révén címvédőként utazott ki Pekingbe, hatodik helyen zárt. Ha az A-döntőből kizárnak valakit, utólag feljebb kúszhatott volna a magyar csapat, ilyen brói döntés azonban nem született. A hatodik hely további 11,4 millió forintot jelent Liu Shaoangnak, ezt az összeget természetesen a váltó többi tagja is megkapja.