A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) további intézkedésig felfüggeszti az orosz válogatott nemzetközi szereplését az ország Ukrajna elleni inváziója miatt – írta a Reuters. A hírügynökség beszámolója szerint a FIFA előrehaladott tárgyalásokat folytat az európai szervezettel, az UEFA-val ebben az ügyben, a végleges döntés hamarosan, még hétfőn megszülethet. 

Fotó: JAN WOITAS / AFP

Az UEFA irányító testülete magyar idő szerint 18 órakor ülésezik, hogy döntsön több, az orosz futballt érintő kérdésről. Oroszország a tervek szerint március 24-én Lengyelországot fogadja a világbajnoki selejtező rájátszásában, ám az eltiltás életbe lépésével automatikusan kiesne. A lengyel szövetség már jelezte: válogatottjuk nem hajlandó pályára lépni az oroszok ellen. A felfüggesztés az összes orosz válogatottra vonatkozna, így a női csapatra is, amely júliusban Angliában venne részt az Európa-bajnokságon.

Oroszország „különleges hadműveletnek” nevezi az Ukrajnában tett akcióit, amelyek állítása szerint nem a terület elfoglalására, hanem déli szomszédja katonai képességeinek megsemmisítésére és az általa veszélyes nacionalistáknak tartott személyek elfogására irányulnak.

A Bild úgy tudja, hogy az UEFA az orosz–ukrán konfliktus miatt kizárja a Szpartak Moszkvát az Európa-ligából, így a Szoboszlai Dominikot, Willi Orbánt és Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig játék nélkül juthat a negyeddöntőbe - szemlézte a hírt az NSO.

Pénteken beszámoltak róla, hogy az orosz és az ukrán klub-, valamint nemzeti csapatoknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk a nemzetközi szövetség által rendezett hazai mérkőzéseiket. A Bild szerint azonban az UEFA nem érte be ennyivel: hétfőn hivatalosan is bejelenti, hogy kizárja a Szpartak Moszkvát, s mivel nem jelöl ki újabb ellenfelet, az RB Leipzig automatikusan a nyolc közé jut.

Továbbra is szoros kapcsolatban állunk a szövetséggel. Teljes mértékben megbízunk az UEFA-ban és a döntésében. Feltételezzük, hogy a meccseket törölni fogják

– idézi a német klub hivatalos Twitter-oldala Oliver Mintzlaff elnököt.

Az első felvonásra március 10-én, a Red Bull Arénában kerülne sor, a visszavágóra 17-én, egy semleges helyszínen. A németek vezetőedzője, Domenico Tedesco korábban azt mondta, szerinte a meccs bojkottálása nem jó megoldás, mert azokat sújtja – a sportolókat és a szurkolókat –, akik semmiről sem tehetnek.