Kedden elutasították a magyar csapat óvását a pekingi téli olimpián, melyet a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi mezőnyének 1000 méteres fináléja után nyújtottak be, miután kizárták a döntőben elsőként célba érő Liu Shaolin Sándort. 

A futamban Liu Shaolin és kínai ellenfele kölcsönösen lökdöste egymást a pozícióért harcolás közben, a célba éréskor pedig a kínai rivális két kézzel próbálta visszahúzni a magyar versenyzőt. Liu Shaolin végül elsőként haladt át a célvonalon, ám utólag a versenybírók két sárga lappal nemcsak megbüntették, de az egész mezőny végére is sorolták. 

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében  

egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, 

illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák – írja a fradi.hu a szövetségek által kiadott közlemény alapján.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy 

biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el.

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 méter versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

Kedden a dél-koreaiak ugyancsak hivatalos panaszt nyújtottak be a NOB-hoz és a Nemzetközi Korcsolya Szövetséghez (ISU) a pekingi bíráskodás miatt.

A kérvényünket hamarosan eljuttatjuk a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz is, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, amit az elődöntőben láttunk, amikor Hvang Te Hont, valamint Li Dzsun Szeót kizárták szabálytalanságra hivatkozva – jelentette ki Jun Hong Geun csapatvezető.