A Chelsea FC-nek megvan az esélye arra, hogy elérje az egymilliárd dolláros bevételt – mondta a Clearlake Capital magántőke-társaság társalapítója és ügyvezető partnere a Bloomberg Invest konferencián New Yorkban. Jose E. Feliciano szerint a londoni focicsapat olyan értékes befektetésnek számít, mint a lakáspiacon egy tengerparti ingatlan.

Pillanatkép az október 11-i AC Milan–Chelsea Bajnokok Ligája-mérkőzésről
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Hatalmas értékteremtő potenciál van ebben a csapatban 

– mondta Feliciano, aki szerinte a Chelsea az egyik legjobb lehet a sport világában.

A Clearlake az év elején összefogott Todd Boehly milliárdossal, és 4,25 milliárd fontért vásárolták meg a londoni kékeket. A csapat azt követően került eladósorba, hogy az orosz oligarchát, Roman Abramovicsot a nyugati országot szankcionálni kezdték a Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt. A sportvilág nagy érdeklődéssel követi az új tulajdonosok tevékenységét, akik jelentős változásokat ígértek a klub életében.

A Deloitte sporttanácsadási üzletágának adatai szerint 

a Chelsea 493,1 millió eurós bevételt termelt a 2020–2021-es szezonban. 

Ez volt a nyolcadik legmagasabb eredmény a világ futballklubjai között. A legnagyobb bevételt a Manchester City produkálta, 644,9 millió euróval. Feliciano szerint a Chelsea a következő években képes lesz megduplázni a tavalyi szezonban elért bevételét.

Egymilliárd dolláros (894 millió font) bevételt eddig egyetlen csapatnak sikerült elérni, a Barcelonának 

erről az Athletic írt. Ez a rekord viszont még a járvány kitörése előtti, amikor a pandémia még nem alakította át a La Liga klubjainak pénzügyi helyzetét.

A Chelsea esetén azért is meglepő ilyen hatalmas bevételről beszélni, mivel egyelőre nem tudni, hogy a csapat mennyire lesz versenyképes Abramovics távozása után. A kékek jelenleg 19 ponttal, a riválisaihoz képest egy meccsel kevesebbet játszva a negyedik helyen állnak az angol első osztályban, a Premier League-ben, 8 egységgel az éllovas Arsenal mögött. A Chelsea rengeteg trófeát nyert a korábbi években, de akkor még jelentős mértékben támaszkodtak a tulajdonos Abramovics pénzügyi hozzájárulásaira, ami az orosz olajból származott.

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság állása
 

Az Athletic Kieran Maguire futballfinanszírozási szakértővel készített interjút, amiben azt latolgatták, hogy a Chelsea-nek van-e reális esélye arra, hogy éveken belül elérje az egymilliárd dolláros bevételt. Maguire elmondta, hogy agy labdarúgócsapat bevételei a játékoseladásokat nem számítva három forrásból származnak: 

a meccsnapi jegyeladásból, a közvetítési pénzekből és a reklámokból.

A szakember szerint az angol élvonalban szereplő kluboknál szinte mindig telt házzal mennek a mérkőzések, tehát a Chelsea a jegyeladásokból csak akkor számíthat több pénzre, ha bővítik a stadiont. Ez egy nagymértékű fejlesztés lenne, ám

ha a jelenlegi 42 ezer férőhelyből 50 ezret csinálnának, az csupán nagyjából évi 20 millió fontos pluszbevételt hozna.

A televíziós közvetítési jogokkal a csapat nem sáfárkodhat, mivel a Premier League és az UEFA határozza meg a versenysorozatokban részt vevő klubok között a közvetítési jogokból származó pénz elosztását.

A reklámbevételeknél lehetne felfelé tornázni a számokon, de azt látni kell, hogy a reklámipar egy rendkívül versengő terület, ahol nehéz érvényesülni. A Chelsea-nek olyan csapatokkal kellene megküzdenie az újabb szponzorációkért, mint a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United vagy a Bayern München.