Van a Ferencvárosnak egy olyan játékosa, akinek a piaci értéke alig több mint másfél év alatt a huszonötszörösére emelkedett, és minden bizonnyal különösen figyelnie kell rá a csütörtök este Budapesten pályára lépő As Monaco védőinek, ahogy az eddigi ellenfeleknek is. 

Foxpost
Fotó: Kallus György / VG

A több poszton is bevethető támadó, Adama Traoré – aki nem azonos a barcelonai születésű spanyol válogatott Adama Traoré Diarrával – tavaly februárban még 200 ezer euróért igazolt a Ferencvároséval szinte megegyező csapatértékű francia másodosztályú FC Metztől a moldáv bajnok FC Sheriffhez. A Transfermarkt adatai szerint ma 5 millió eurót ér.  

Traoré példája több szempontból tanulságos. Mutatja, hogy a nem a topligák közé tartozó bajnokságok csapatait és játékosait aránytalanul leértékeli a fő piaci információgyűjtő, a Transfermarkt, ahol szociális munkások döntenek eurómilliárdok sorsáról. Jelzi azt is, hogy a kitörést a leértékeltségből a jó nemzetközi kupaszereplés jelentheti, és mindez megmagyarázza, miért működhet jól egy olyan csapat, mint a leértékelt bajnokságból leértékelt játékosokkal érkezve mégis nemzetközi sikereket halmozó Ferencváros stratégiája.

A 27-esztendős, Bamakóban született mali válogatott Traoré a francia másodvonalban szereplő Metznél – amelynek egyébként edzője idén a magyar Bölöni László lett –, nem tudta felhívni magára a figyelmet, és ugyanannyiért adták tovább, mint amennyiért két éve a szaúdi Al-Adalahtól odaszegődött.

Monte-Carlo, 2022. szeptember 15.A Ferencváros csapata a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában játszott AS Monaco - Ferencváros mérkőzés előtt a Monte-Carlo-i II. Lajos Stadionban 2022. szeptember 15-én.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A fordulat számára egy olyan csapatnál következett be, amelyet kevesen gondolhattak volna ugródeszkának. A tiraszpoli FC Sheriff az első moldáv csapat, amely bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe a múlt szezonban, és Traoré kulcsszerepet játszott a meghökkentő sikersorozatban, amelynek a során a kiscsapat megverte a Dinamo Zagrebet, a Sahtar Donyecket, és aztán idegenben a Real Madridot. 

Amikor júliusban a Fradihoz igazolt, már 3 millió euró volt az értéke, amit néhány hónap alatt – miközben a Fradi is megmutatta magát a nemzetközi porondon – 5 millióra növelt. Traoré ebben a szezonban a bajnokságban eddig csapata legeredményesebb támadója: kilenc meccsen hét gólt rúgott és három gólpassza volt. A Bajnokok Ligája selejtezőiben négy gólja és egy gólpassza volt, az Európa Liga csoportkörében eddig egy gólja és egy gólpassza van.

Maga a Fradi – amely úgy vág neki a Monaco elleni esti meccsnek, hogy csütörtökön újabb négy évre Kubatov Gábort választotta klubelnöknekaz elmúlt években duplázta játékoskeretének értékét, és most 40 milliónál áll. Ez jóval elmaradt a csoportbeli fő riválisok, a Monaco 348 milliós és a török Trabzonspor 146 milliós keretértéke mellett. A Fradi keretének értéke részben az átigazolások, részben a meglévő játékosok értékének a javulása miatt emelkedett.

A csapat jelenlegi második legértékesebb, a Transfermarkt szerint 3,5 millió eurót érő  tunéziai válogatott Aïssa Laïdouni játékosértéke még csak 500 ezer euró volt, mikor 2020 augusztusában a Fradi kedvéért elhagyta a román FC Voluntarit. A csapatharmadik Dibusz Dénes kapus már „ősfradistának” számít, hiszen lassan kilenc éve igazolt ide a Pécsi MFC-től. Akkor 400 ezer euró volt a játékosértéke, most 2,8 millió.

A csütörtök esti Monaco elleni meccse előtt a Ferencváros 9 ponttal – három győzelemmel és egy vereséggel – vezeti az Európa Liga H csoportját a 6-6 pontos Trabzonspor és Monaco előtt, egy ponttal már biztosan folytathatják tavasszal az Európa Ligában– fél évszázada először -, győzelemmel pedig akár a csoportgyőzelmet is megszerezheti.

Az FTC legértékesebb játékosai a 2022-23-as idényben