Ahogy arról korábban beszámoltunk, a torinói ügyészség vizsgálatot indított az olasz Juventus labdarúgócsapatának 16 vezetőségi tagja ellen a klub könyvelésének meghamisítása és a piaci szereplők szándékos félretájékoztatása miatt. A nyomozás érinti Andrea Agnelli elnököt, Pavel Nedved alelnököt, Maurizio Arrivabene vezérigazgatót és Fabio Paraticit, az immár az angol Tottenhamnél dolgozó egykori vezérigazgatót.

UC Sampdoria v Juventus - Serie A
Fotó: PHS Agency

A Juve hétfőn késő este hivatalos közleményben tudatta, hogy az igazgatótanács nem várja meg a hatósági jelentést, azonnali hatállyal lemond, így Agnelli mellett Nedved és Arrivabene is egyből távozik a posztjáról. 

Az egyesület egyúttal azt is közölte, hogy átmenetileg Maurizio Scanavinót, a Gedi médiakonszern vezetőjét nevezték ki vezérigazgatónak, az új igazgatótanácsot pedig várhatóan január közepén választja meg a közgyűlés. Scanavino olyan autómárkáknál töltött be vezető pozíciót, mint az Agnelli család által alapított Fiat, az Alfa Romeo vagy a Lancia. 2007-ben csatlakozott egy kiadóhoz, majd 2013-ban nyargalt át a médiára, ám a labdarúgásban eddig még nem dolgozott. A Gedi Gruppo Editoriale legnépszerűbb termékéből, a la Repubblica napilapból naponta 200 ezer példányt adnak el. A szakember egyik legfőbb feladata az lesz, hogy növelje a médiabevételeket, illetve visszaállítsa a patinás együttes megtépázott hírnevét. 

A Juve részvényeinek többségét birtokló holding, az Exor kedden bejelentette Gianluca Ferrero kinevezését az elnöki posztra. Kiemelték: Ferrero üzleti tanácsadóként, könyvvizsgálóként, valamint több vállalat igazgatótanácsának és bizottságának tagjaként jelentős tapasztalattal, illetve a szükséges számviteli ismeretekkel rendelkezik, továbbá őszinte szenvedéllyel bír a klub felé.

A 125 éves történelemmel büszkélkedő Juventusszal szemben áprilisban olyan vádak merültek fel, hogy a könyvelésében a valóságnál magasabb átigazolási díjakat szerepeltetett, hogy ezzel javítsa a pénzügyi helyzetéről alkotott képet. Egyebek között azt vizsgálják, az együttesnél 2019 és 2021 között hogyan számoltak az átigazolási és játékosügynöki díjakkal. A gyanú szerint fiktív számlákat adtak el.

A torinóiak az elmúlt három évben megközelítőleg 517,5 millió dollár veszteséget jelentettek be, nyáron a nettó adósságuk nagyjából 148 millió dollár volt.