A 2024-es párizsi ötkarikás játékokat követően, 2026 és 2032 között is az összes nyári és téli olimpiai játékokat az M4 Sport és a magyar közmédia közvetíti – jelentette be Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

olimpia közvetítés
Újabb 8 évre a közmédia kapta az olimpiai játékok közvetítési jogait.
Fotó: AFP (illusztráció)

Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt is bejelentette, hogy 2026 és 2032 között az összes nyári és téli olimpia közvetítési jogát Európában a European Broadcasting Union (EBU) és a Warner Bros. Discovery közös pályázata nyerte el. Ennek a pályázatnak volt szereplője a magyar közmédia is.

Így Magyarországon – és a jelenlegi szerződéses ciklushoz hasonlóan a kábeles előfizetők számára is – az M4 Sport és a magyar közmédia közvetíti 2032-ig az összes ötkarikás játékot.

A NOB bejelentése alapján az M4 Sport és a magyar közmédia nem csupán a felnőtt, hanem az ifjúsági játékok közvetítési jogait is elnyerte erre az időszakra.

Idézték Thomas Bachot, a NOB elnökét, aki örömét fejezte ki, hogy hosszú távú együttműködést kötöttek a világ két vezető médiavállalatával.

„Az EBU meghatározó és kiemelkedő alakja az európai televíziós piacnak, a Warner Bros. Discovery a világ egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője a szórakoztató- és streaming iparnak. Ez a szerződés is mutatja, hogy egész Európában mennyire vonzó az olimpiai játékok sugárzása. A NOB a bevételeinek 90 százalékát újraosztja, így ez a hosszú távú megállapodás pénzügyi stabilitást nyújt a világ sportmozgalmainak, és végső soron a sportolókat támogatja” – idézte a tőrvívásban csapatban olimpiai bajnoki címet szerző német sportvezetőt a kommüniké.

A tervek szerint a magyar közmédia nézői több mint 200 óra élő televíziós és online közvetítésre készülhetnek a nyári, és legalább 100 óra tartalomra a téli olimpiákról.

A közmédia csatornái az ötkarikás játékok minden eseményét követhetik, kiemelt figyelmet fordítva a magyar sportolók szereplésére.

Büszkén jelenthetjük be, hogy a most kötött megállapodás értelmében a magyar közmédia is hivatalos közvetítője lesz 2032-ig a nyári és a téli ötkarikás játékoknak

– nyilatkozta a bejelentést követően Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy nemrég megállapodást kötöttek a Magyar Olimpiai Bizottsággal, melynek értelmében az M4 Sport a magyar olimpiai csapat hivatalos otthona.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MTVA megállapodásának értelmében a szurkolók minden eddiginél közelebbről követhetik a 2024-es olimpiai indulásért küzdő magyar sportolók útját Párizsig.

A Magyarország legnézettebb sportcsatornájának számító M4 Sport a Párizsi beszálló címen induló portrésorozatban mutatja be azokat, akik az ötkarikás kvótáért küzdenek. Ezek a kisfilmek több alkalommal feltűnnek a csatornán, de megtalálhatók lesznek a csatorna honlapján is.

Az államtitkár szerint Budapest képes olimpiát rendezni

A magyar főváros már többször pályázott a nyári olimpia megrendezésére. Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy Budapest még inkább alkalmas az olimpia megrendezésére, de kitart amellett, hogy a 2036-os játékokra való pályáztatásról a Magyar Olimpiai Bizottság dönt.