Thomas Bach szerint nehéz elképzelni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) októberi ülése előtt döntsenek a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon való orosz és fehérorosz részvételről.

International Olympic Committee (IOC) President Thomas Bach (R) speaks during an IOC executive board meeting where the issue of Russian athletes will be discussed, in Lausanne, on March 28, 2023. Poland, Ukraine and the Baltic states reiterated on March 27, 2023 their call to maintain the ban on Russian and Belarusian athletes at the Olympics, saying "not a single reason" existed to lift the restrictions. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó:  Fabrice Coffrini / AFP

A NOB elnöke egy kerekasztal-beszélgetésen szólt erről, amelyről az Inside the Games számolt be. Az ülésre az indiai Mumbaiban kerül sor október 15–17-én, a NOB végrehajtó testületének október 12–13-i tanácskozását követően.

Kellő időt szánunk rá, a lehető legbiztosabbnak kell lennünk abban, hogy a megfelelő döntést hozzuk

– idézte a portál a német sportdiplomatát.

Mesterséges intelligencia az olimpián: a sport és az adatok elválaszthatatlanok

Akár a sportolók, az edzők és a sportbírók, akár a hírközvetítés, a reklámok és a sportrajongók szemszögéből nézzük, a mesterséges intelligencia (MI) jelenléte a 2020-as olimpiai játékokon örökre megváltoztatta a versenyeken való részvétel, a versenyek megtekintésének, szervezésének és üzleti hasznosításának módjait. A Deloitte kutatása szerint a sportelemzés piaca 2023-ban várhatóan mintegy 4 milliárd dollárt ér el, amiatt, ahogy a sportolók teljesítményének növelése és a nézőkkel való kapcsolattartás érdekében az adatokat hasznosítják az érdekeltek.

Bach helyeselte, hogy addig is az orosz és fehérorosz sportolók – egyénileg és szigorúan semleges színekben – versenyezhessenek a nemzetközi viadalokon, feltéve, hogy nem támogatják az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a hadsereggel. A NOB-elnök hangsúlyozta, hogy a versenyzők nem bűnhődhetnek országuk politikája miatt.

Küldetésünk, hogy a világ összes sportolóját békés versenyben egyesítsük

– mondta Bach, majd hozzátette, hogy a NOB felelőssége, hogy nem bűnhődhetnek a sportolók a kormányaik tetteiért.