Szaúd-Arábia szívesen csatlakozna a vezető európai, klubcsapatok közötti futballbajnoksághoz, a Bajnokok Ligájához, miután több százmillió dollárt költött el nemzetközi sztárok vásárlására és fizetésére.

Carlo Nohra, a Szaúdi Pro Liga (SPL) működési igazgatója szerint üdvözölnek minden fejlesztésre és a liga formátumának változásával járó javaslatot, ugyanakkor a sportvezető arról is beszélt, hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezettek az ázsiai szövetség által szervezett Bajnokok Ligája iránt.

FBL-KSA-RIYADH-NASSR-FATEH
Fotó: AFP

A Bloombergnek nyilatkozó Nohra beszélt arról is, hogy az SPL csapatainak indulása az európai sorozatban feltehetőleg az azt szervező UEFA és a Szaúdi Labdarúgó-szövetség közötti tárgyalásokon vetődik fel.

Az UEFA-nak van néhány Európán kívüli tagja, mint Izrael vagy Kazahsztán, melyek csapatai részt vehetnek az európai BL-ben, ugyanakkor Zvonimir Boban, az UEFA egyik vezetője kitalációnak minősítette azt a jelentést, mely szerint a szaúdi csapatok 2025-től a BL-ben fognak indulni, miután az elmúlt hónapokban 650 millió dollárt költöttek olyan sztárok szerződtetésére, mint Benzema, Neymar vagy a volt liverpooli Jordan Henderson.

Az olajmonarchia igyekezett Lionel Messit is az Arab-félszigetre csábítani, ám az argentin csatár végül az amerikai Inter Miamihoz szerződött. A legfrissebb hírek szerint a szaúdi Al-Ittihad szeretné az egyiptomi Mohamed Szalahot leigazolni.

A korábban a pankrációszervező WWE-nél dolgozó Nohra elmondta azt is, hogy mindent megtesznek azért, hogy a játékosok Szaúd-Arábiát válasszák, ám ez nem jelenti azt, hogy erre végtelen a költségvetés. Azonban hozzátette, hogy 

nem béklyózhatják le magukat, ha a legjobb játékosokat szeretnék megnyerni.

Ugyanakkor pénztermelő képesség szempontjából az SPL még messze jár a vezető bajnokságoktól, igaz, a világsztárok igazolása ezen változtathat, ahogy az olajmonarchia igyekszik több lábon állni, és ezért hajlandó óriási befektetéseket is eszközölni, a focin kívül akár új városokba vagy épp elektromos autókba is.

A szaúdi liga igyekszik új szponzorokat felhajtani, és minél több helyre eladni a bajnokság közvetítési jogait, eddig viszonylag sikerrel. Cristiano Ronaldo leigazolását követően már 140 országban nézhető a szaúdi bajnokság, melynek közvetítési bevételei 650 százalékkal nőttek a portugál csatár leigazolása után – árulta el Nohra, aki szerint azonban ez még mindig nem elég az összes tevékenység finanszírozására, de fontos lépés annak irányába.

A sportvezető kifejtette azt is, hogy a bajnokság és a benne szereplő csapatok értékének növelése kimondott cél, és a sikert az jelentené, ha a klubok és a liga befektetésre is érdemes eszközökké válnának.