A hírek szerint 36 műsorszolgáltató szerződött le a szaúdi labdarúgó-bajnokság (SPL) közvetítésére azóta, hogy Cristiano Ronaldo az al-Nasszr csapatához igazolt tavaly év végén – jelentette az International Management Group (IMG). Korábban egyetlen cég szerződött az SPL-meccsek közvetítésére, a belföldi Saudi Sports Company, amely a közel-keleti és észak-afrikai sportélet egészét lefedi. Az SPL az IMG-vel szerződött a közvetítési jogok külföldi értékesítéséről.

Al Ittihad v Al Nassr - Saudi Super Cup
RIYADH, SAUDI ARABIA - JANUARY 26: Cristiano Ronaldo of Al Nassr FC during the Saudi Super Cup match between Al Ittihad and Al Nassr at King Fahd International Stadium on January 26, 2023 in Riyadh, Saudi Arabia. (Photo by Sam Bagnall - AMA/Getty Images)
Fotó: Sam Bagnall – AMA

A Sport Business arról írt, hogy a szaúdi meccsek közvetítéséről az IMG-nek többek között sikerült megegyeznie a Sportitalia olasz tévétársasággal és a francia RMC Sporttal. Németországban, Ausztriában és Svájcban a Sportdigital Fussball adja majd a Ronaldo-meccseket, Görögországban pedig a Cosmote televíziós hálózat. 

Magyarországon egyelőre nincs olyan amelyik sugározná a szaúdi meccseket.

Cristiano Ronaldo 2022. december 30-án szabadúszóként szerződött a szaúdi al-Nasszr csapatához, nem sokkal azt követően, hogy a Manchester Uniteddel szerződést bontott. Ronaldo a labdarúgás történetének legnagyobb kontraktusát írta alá a közel-keleti csapattal, a 2025-ig tartó szerződés alapján évi 200 millió eurót tehet zsebre. A portugál klasszist sokan kritizálták, amiért Ázsiában folytatja a pályafutását, de vannak, akik szerint nem volt más választása. A manchesteri fiaskó után Ronaldo a hírek szerint azonnal rászólt az ügynökére, Jorge Mendesre, hogy mielőbb találjon neki Bajnokok Ligájában szereplő csapatot. Az elsődleges célpont ekkor a Chelsea volt, de arról is lehetett hallani, hogy egy portugáliai hazatérés is benne van a pakliban. Miután nem érkezett hír Ronaldo jövőjéről, a Porto elnöke Pinto da Costa tiszta vizet öntött a pohárba: állítása szerint nincs olyan portugál csapat, amelyik megengedhetné magának Cristiano Ronaldo megvételét. Később a Real Madrid feje, Florentino Pérez is arról beszélt, hogy nincs szüksége egy 38 éves játékosra a csapatban.

„Előbb lőlek agyon, minthogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

Hamarosan zár a labdarúgó átigazolási időszak és a dráma mindig az utolsó napokban történik. A szezon első felében jól teljesítő játékosok után koslatnak a nagyobb csapatok, azonban senki nem akarja a szezon felénél elengedni a sztárjait. Számos angol tréner arról beszélt az Athleticnek, hogy a nagy csapatok pénzével nem lehet versenyezni, ezért egy jó kapcsolatot kell kiépíteni a játékosokkal, hogy maradásra lehessen bírni őket.

Miután egyértelmű volt, hogy az európai foci nem tart igényt a világ egyik legsikeresebb játékosára, Ronaldo hagyta magát meggyőzni, és aláírt az al-Nasszr csapatához. Döntését nem a bődületes fizetéssel, hanem azzal indokolta, hogy 

Európában már mindent megnyert, így ideje új kihívások után néznie.

Bár Cristiano Ronaldo karrierje viszonylag jól indult az új csapatánál, ahol azonnal csapatkapitány lett, és megnyerte az első meccsét az al-Ettifak ellen 1–0-ra, végül az első pofon is hamar befutott, hiszen csapata 3–1-es vereséget szenvedett az al-Ittihaddal szemben. A portugál egyik mérkőzésen sem szerzett gólt.

Azt egyelőre korai megítélni, hogy Ronaldo szaúdi kalandja milyen véget ér, az már most biztos, hogy az al-Nasszr csapatának és a szaúdi ligának jót tesz a jelenléte. A robbanásszerűen megugró közvetítési jogok biztosítják, hogy sokkal több szurkoló ismerkedhet meg a szaúd-arábiai sportélettel, illetve az al-Nasszr népszerűsége is kilőtt. Azt követően, hogy bejelentették Ronaldo leigazolását 

a klub Instagram-fiókjának 860 ezres követőbázisa már másnapra 3,4 millióra duzzadt.