A Nemzeti Sport legfrissebb információja szerint kedd délután fél négytől aláírják az Újpest FC eladásáról szóló hivatalos dokumentumokat a Szusza Ferenc Stadionban. A találkozón ott lesz a futballklub jelenlegi tulajdonosa, Roderick Duchatelet és az új tulajdonosi körből egy, a Mol részéről kijelölt személy. Az NS megjegyzi, az átadás-átvétel három hónap múlva megy végbe, akkor lesz hivatalos. 

Budapest 20200420 Labdarúgás 2020 NBI NB1 Újpest UTE stadion Szusza Ferenc stadion Fotó Török Attila Nemzeti Sport
Sajtóhírek szerint délután fél négytől aláírják az Újpest FC eladásáról szóló hivatalos dokumentumokat a Szusza Ferenc Stadionban.
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

 

Mol: tizenhárom éven át támogatta a Fehérvárt, most az Újpest jöhet

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a magyar nagyvállalat nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy megveszi a hússzoros magyar bajnok focicsapatot. A háttérben valószínűleg már hónapok óta zajlanak a tárgyalások, és többek között amiatt is vált sürgőssé a megállapodás, mert február 14-én lejár a hazai átigazolási időszak, az együttesre pedig igencsak ráfér az erősítés. 

A Mol számára nem ismeretlen az OTP Bank Liga, ugyanis még 2010-ben kötött főszponzori szerződést a székesfehérvári futballklubbal, 2018 júliusában pedig névadója is lett az együttesnek. Az olaj- és gázipari vállalat 13 éven át járult hozzá a fehérvári egyesület sikereihez, ez idő alatt a Mol Fehérvár FC

  • három bajnoki címet és 
  • egy Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett,
  • két alkalommal pedig az Európa-ligában is bejutott a csoportkörbe.

Tavaly június elején azonban úgy döntött, elválnak az útjai a Vidivel, és inkább más csatornákon támogatja tovább a magyar sportot és a labdarúgást.

Bankár vezetheti az Újpestet

A Nemzeti Sport arról is cikkezett, hogy Duchatelet helyett a jövőben Benczédi Balázs bankár vezetheti az Újpestet. Benczédi a Magyar Fejlesztési Bank és az MVM igazgatósági tagja, de korábban a Diófa (ma Gránit) Pénzügyi Alapkezelő vezérigazgatójaként is tevékenykedett. Az NS megkereste Benczédit, aki a leendő háttértámogatóhoz irányította a lapot, amely nem kommentálta az értesülést.

A lila-fehér egyletet 12 éve tulajdonló Roderick Duchatelet édesapja, a közgazdász-mérnök végzettségű, majd sikeres vállalkozó és politikus Roland vagyonát korábban 500 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 193,81 milliárd forint) becsülték, amellyel Belgium hetedik leggazdagabb embere volt. 

Egyszer már dugába dőlt a lila-fehér klub eladása

Néhány éve már meghiúsult a IV. kerületi együttes eladása, amikor 2022. június 30-ig nem teljesült a fizetés (korábban 20 millió euróról szóltak a hírek), így a szerződés automatikusan érvényét veszítette. A magyar sajtóban arról írtak, hogy egy kínai hátterű cég, a Magyarországon 4,45 milliárd forint törzstőkével alapított FSG (Hungary) Holdings Kft. lehetett volna a vevő. 

Az Újpest eredetileg 13 501 fős létesítménye, a Szusza Ferenc Stadion befogadóképessége a 800 millió forintos korszerűsítés során 12 670-re csökkent, a hazai és a vendégszurkolók szektora felcserélődött, a mosdókat, illetve a sajtórészt felújították, és további büféhelyiségeket alakítottak ki. A későbbiekben az egyesület súlyos milliókat költött a pályafűtés kiépítésére és a gyep teljes újravetésére, de a komplexum még így is elmarad budapesti társaitól.