A Mol péntek délelőtti közleményében bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szponzori szerződését a Fehérvár FC Kft.-vel, és nem lesz tovább a labdarúgócsapat szponzora – írta meg a Nemzeti Sport.

Székesfehérvár 20230422  Labdarúgás MB1 bajnoki mérkőzés Mol Fehérvár FC - KTE Foto t - Dömötör Csaba A képen:    Kenan Kodro , Belényesi Csaba
A Mol tizenhárom éven át támogatta a fehérvári futballklubot.
Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

A Mol 2010-ben kötött főszponzori szerződést a székesfehérvári futballklubbal, 2018 júliusában pedig névadója is lett az együttesnek. Az olaj- és gázipari vállalat 13 éven át járult hozzá a fehérvári egyesület sikereihez. Ez idő alatt a Mol Fehérvár FC

  • három bajnoki címet és 
  • egy Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett,
  • két alkalommal pedig az Európa-ligában is bejutott a csoportkörbe.

Az évek során több játékost is adott a magyar válogatottnak, a brazil André Alves és Nikolics Nemanja révén ráadásul kétszer is tőlük került ki az NB I. gólkirálya.

A most zárult idény nem volt sikertörténet a Mol Fehérvár FC életében: bár az Európa Konferencia Liga utolsó selejtezőkörében meglepetésre 2–1-re győzött a német Köln otthonában, majd a címvédő Ferencváros legfőbb riválisaként vágott neki a bajnokságnak, végül a kiesés ellen küzdött, és csak az utolsó forduló utolsó perceiben vált biztossá a bennmaradása. 

A Mol Fehérvár FC főbb pénzügyi mutatói
 

Az eredmény annak tükrében még inkább csalódást keltő, hogy a mértékadónak számító német

Transfermarkt adatai szerint 15,95 millió eurós értékével a székesfehérvári játékoskeret a második legmagasabb a magyar élvonalban.

A bajnok Fradi állománya 43,75 millió eurót ér. Érdekesség, hogy az ezüstérmet szerző Kecskemét csapata a legkevésbé értékes a piacon, mindössze 5,95 millió euró.

„Köszönjük az elmúlt tizenhárom évet! A magyar sport meghatározó támogatójaként kiemelkedően sikeres volt az együttműködésünk. A Fehérvár FC tulajdonosával elindított közös munka célja az volt, hogy itthon is létrehozzunk egy professzionális labdarúgóklubot, amelyben tiszták a folyamatok, hosszú távon biztosítva vannak a feltételek, és üzleti alapokon nyugszik a működés. Bízunk abban, hogy ez a váltás, az új impulzusok jó hatással lesznek az egyesületre, a városra, és újra a sikeres pályára terelik a csapatot” – fogalmazott Pantl Péter, a Mol csoport kommunikációs igazgatója a szervezet által küldött sajtóközleményben.

A Mol évek óta a magyar sport elkötelezett támogatója: szponzora többek között a Magyar Olimpiai Bizottságnak , a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a magyar labdarúgó-válogatottnak is, 2020 óta pedig a labdarúgó Magyar Kupa névadója.

Mol Fehérvár FC: néhány éve milliárdokat keresett Európában, most milliárdokat bukhat itthon

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság második legértékesebb játékoskeretével és egyik legstabilabb anyagi hátterével rendelkező Vidi 2018-ban ikszelt az angol Chelsea-vel, öt évvel később viszont már azért küzd, hogy bennmaradjon az NB I.-ben. A város polgármestere szerint a csapat lezüllesztéséről tankönyvet lehetne írni.