Nyomozást indítottak a francia hatóságok a párizsi olimpia szervezőbizottságát vezető Tony Estanguet fizetésének ügyében. A vizsgálatot a pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó magisztrátusok indították a múlt héten.

(FILES) (FILES) French President of the Paris Organising Committee of the 2024 Olympic and Paralympic Games Tony Estanguet poses in front of the Olympic rings on display over the facade of the Paris City Hall during a photo session on March 13, 2023. French investigators have opened a legal probe into the salary of Tony Estanguet, the head of the Paris Olympics organising committee, a source lose to the case told AFP on February 6, 2024. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Tony Estanguet eddig ki tudott maradni az olimpia szervezőbizottságát megrázó korrupciós botrányokból.
Fotó: Christophe Archambault / AFP

A nyomozás tárgya az AFP névtelenséget kérő forrása szerint az, hogy Estanguet milyen módon veszi fel fizetését. A vezető 270 ezer eurós (104 millió forint) fizetést kap egy tavalyi oknyomozó írás szerint, amihez további 20 százalékos bónuszlehetőség is tartozik. 

A 45 éves, háromszoros olimpia bajnok kenuzó a hírek szerint ugyanakkor nem fizetést vesz fel hivatalosan, hanem cégei küldenek számlákat a szervezőbizottságnak, így elkerülve a nonprofit szervezetekre – aminek a párizsi szervezet is minősül – vonatkozó fizetési plafont.

Az olimpia szervezőbizottságát több korrupciós botrány is megrázta korábban, ám ezekből Estanguet mindeddig ki tudott maradni és a főszervező szeretné is a hangsúlyt a közeledő játékokra helyezni a kellemetlen botrányok helyett.