Jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti az állam a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szövetségeket – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportért felelős államtitkársága.

Paris,,France,,March,2023:,Top,View,Of,Flag,Of,French
Fotó: Shutterstock

Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára a keddi sajtótájékoztatón elmondta, ez az összeg már az év elején, három támogatási körön keresztül eljut az érintettekhez.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a rendes éves működési költségén felül 1,289 milliárd forintos támogatásban részesül annak érdekében, hogy biztosítsa a kiutazást, az ott-tartózkodást és a felszereléseket.

A nemzeti versenysportprogram keretein belül a 46 olimpiai sportág szövetsége tavaly összesen 15,919 milliárd forint támogatáshoz jutott. Ez körülbelül másfél milliárddal nőhet azzal, hogy a keretösszeg 500 millió forinttal emelkedik, és minden szövetség ötmillió forintot kap egy-egy olimpiai kvóta után.

Schmidt Ádám kiemelte, mivel eddig 58-an szereztek indulási jogot a párizsi játékokra, egy feltételezett, körülbelül 160 fős létszám nagyjából 800 millió forintos támogatást eredményezne a kvalifikációs időszak zárultakor.

A harmadik támogatási kör keretein belül 350 millió forintot különítettek el a tatai edzőtábor klimatizálására, eszközbeszerzéssel pedig 600 millió forint értékben segítik a szövetségeket.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke hangsúlyozta:

Ennek a támogatásnak köszönhetően anyagi akadálya nincs az eredményességnek.

Hozzátette, szeretnék túlszárnyalni a tokiói, 173 fős sportolói létszámot, ez viszont nagyban függ majd attól, hogy a férfi vízilabdázók mellett mely válogatottaknak sikerül kivívniuk az indulást. A MOB elnöke megjegyezte, nemcsak az ország presztízse miatt fontos a magyar csapat létszámának nagysága, hanem azért is, mert ettől függ, milyen súllyal kezelik a csapatot, például a szállások kiosztásánál.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) számára 300 millió forint támogatás biztosított. Szabó László, az MPB elnöke elmondta,

ez az összeg teljes egészében fedezi a magyar paralimpiai csapat részvételét, beleértve az utazást, biztosítást, sportruházatot és egészségügyi ellátást.

Az eseményen részt vett egy-egy, már biztos olimpiai és paralimpiai induló. Vogel Soma, a fukuokai világbajnokságon aranyérmes férfi vízilabda-válogatott kapusa arról beszélt, az együttesnek nagy könnyebbséget jelent, hogy a lehető leghamarabb biztosította párizsi részvételét, így a közelgő Európa-bajnokságon és világbajnokságon lehetősége lesz a fejlődésre, összeszokásra. A Tokióban aranyérmes Konkoly Zsófia már a harmadik paralimpiájára készül, mint elmondta, ennyire korán még ő sem szerzett kvótát, és bízik az újabb sikeres szereplésben.

Fürjes Balázst állandó NOB-tagnak választották

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja lett Fürjes, miután a szervezet mumbai közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.