„Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt” – jelentette ki a Telexnek Rapport Richárd. A Magyar Hang és az Origo cikke, valamint a román kormány honlapján megjelent határozat nyomán számos sajtóorgánum, így a Világgazdaság  is beszámolt arról, hogy a másfél éve már az ország színeiben versenyző, kiváló sakkozó és felesége Románia állampolgára lett.

román állampolgár
Rapport Richárd cáfolja, hogy román állampolgár lenne / Fotó: NurPhoto via AFP

A világranglistán 29. Rapport arra a kérdésre, hogy játszik-e a budapesti sakkolimpián szeptemberben, úgy reagált, ez már egy másik cikk témája, és nem zárkózik el attól, hogy erről beszéljen valamikor, de egyelőre nem szeretne.

Az országváltás mögött többek között az állt, hogy a magyar sportoló támogatást keresett a költségeinek fedezésére, de Magyarországon a kérvényt elutasították. A románok ugyanakkor hajlandók voltak még az 50 ezer eurós (20 millió forint) bánatpénzt is kifizetni érte.