Román állampolgár lett Rapport Richárd. A kiváló magyar sakkozó az állampolgárságot feleségével, Rapport Jovanával 2024. március 21-én kapta meg hivatalosan, de a román sajtó erről csak most írt – számolt be róla az Origo.

Rapport Richárd
Rapport Richárd román állampolgár lett / Fotó: AFP

A portál felidézi: a sportoló még 2022 tavaszán hagyta ott a magyar válogatottat és Romániába költözött. Akkor kérte hivatalosan, hogy onnantól kezdve román színekben versenyezhessen. Rapport jelenleg a 29. a világranglistán.

Az országváltás mögött többek között az állt, hogy a magyar sportoló támogatást keresett a költségeinek fedezésére, de Magyarországon a kérvényt elutasították. 

A románok ugyanakkor hajlandóak voltak még az 50 ezer eurós (20 millió forint) bánatpénzt is kifizetni érte.

A Magyar Hang azt írja, a román sakkszövetség Rapport Richárdon kívül honosította még Kirill Sevcsenko ukrán nagymestert, aki szintén megkapta az útlevelet. Folyamatban van az Európa-bajnok orosz Alexander Motylev állampolgársági kérelme is, aki a Nemzetközi Sakkszövetség ranglistáján már most román zászló alatt szerepel.

A lap szerint a magyar olimpiai csapat Rapporton kívül jó eséllyel elveszítette a gyakorlatilag már visszavonult Almási Zoltánt és Lékó Pétert is. Öröm az ürömben szerintük, hogy a honosítás másik irányban is működik: magyar színekben játszik már Sanan Sjugirov kalmük nemzetiségű nagymester és a mindössze 20 éves, friss nagymester orosz Gleb Dudin is.

Tiszta vizet öntött a pohárba a magyar sakkozó: „nem lettem román állampolgár”

Ahogy több más sakkozónak, Rapport Richárdnak is felajánlották a román állampolgárságot, de visszautasította.

 

Világcsúcsot döntött egy nigériai sakkozó

A nigériai Tunde Onakoya megdöntötte az egyfolytában sakkozás világcsúcsát azzal, hogy 58 órán át játszott New York ikonikus helyén, a Times Square-en. A sakkmester reméli, hogy akciójával legalább egymillió dollárt (370 millió forint) gyűjt össze, és az összeggel afrikai gyerekek oktatását támogathatja. A korábbi rekordot két norvég, Hallvard Haug Flatebo és Sjur Ferkingstad tartotta 2018-ból, akik 56 óra 9 perc 37 másodpercig játszottak megszakítás nélkül. A becsült adatok szerint a 225 millió lakosú Nigériában több mint 10 millió gyerek nem jár iskolába.