BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
AFC Bournemouth Pre-Season Training Session

Bárkiből futballsztár lehet egy ingyenes mobilalkalmazás által – már nem kellenek a játékosközvetítők

Egy londoni székhelyű startup mobilalkalmazás segítségével demokratizálná a tehetségkutatást a labdarúgásban. Az AI.io által kifejlesztett applikációnak köszönhetően már 135 ifjú játékost hívtak be próbajátékra vagy szerződtettek a legmenőbb európai futballklubok.

Egy mesterséges intelligenciát (MI) bevető technológiai fejlesztés eredményeként az ifjú futballistáknak már nem kell a játékosközvetítőknél kilincselniük, ha egy nagy csapat figyelmét szeretnék magukra vonni, ehelyett elegendő ingyenesen letölteniük az AI.io mobilalkalmazását és a mesterséges intelligencia által előírt gyakorlatokat elvégezni, majd feltölteni a programba – írja a CNN.

AFC Bournemouth Pre-Season Training Session AI.io
Ben Greenwood, a Premier League első játékosa, aki az AI.io appjával jutott a rivaldafénybe / Fotó: AI.io

 

Munkában az AI.io alkalmazása

A londoni székhelyű technológiai vállalat által fejlesztett és már világszerte elérhető aiScout applikáció ugyanis lehetővé teszi, hogy a feltörekvő futballsztárok virtuális próbajátékra jelentkezzenek a profi kluboknál, feltöltve a saját magukról felvett felvételeket.

Az alkalmazás jelenleg 75 – videón bemutatott – gyakorlat elvégzését kéri a futballpalántáktól, hogy a készségeiket tesztelje. A mutatott teljesítményt a mesterséges intelligencia automatikusan pontozza, az eredményhez és az adatokhoz pedig a klubok is hozzáférhetnek, így a játékosmegfigyelőik árgus szemmel figyelhetik a produkciót.

A program arra is lehetőséget nyújt, hogy különböző szűrőkkel finomítsák a keresést, a kortól és nemtől kezdve a pályán elfoglalt pozícióig. A klubok az alkalmazáson belüli próbákat ráadásul a saját igényeiknek megfelelően alakíthatják ki, és saját mércéket is felállíthatnak.

Az alkalmazásnak már két, a Premier League-ben, azaz az angol első osztályban szereplő felhasználója is van, nevezetesen a Chelsea és a Burnley.

Úgy tűnik, a program máris sikert hozott néhány fiatalnak, hiszen például Ben Greenwood, aki – szerencsésen még a program béta-tesztjén – 2019-ben, 17 éves korában töltötte le az alkalmazást, és tett fel magáról néhány felvételt a programba, nem sokra rá próbajátékot kapott a Chelsea-től – amivel nem mellesleg ő lett az applikáció első sikeres felhasználója –, és végül a szintén a Premier League-ben szereplő Bournemouth csapatával írt alá profi szerződést 2021-ben.

Fotó: Alekszej Nikolszkij / AFP

 

Több mint száz klub áll sorba az appért, ráharaptak az amerikaiak is

Miután a program béta-tesztjét 125 országban elvégezték, az igazából teljes mértékben csak 2023 szeptemberében beindított alkalmazáson keresztül eddig már 135 játékost hívtak próbajátékra vagy szerződtettek a profi klubok – közölte az AI.io egyik igazgatója, Richard Felton-Thomas.

Az adatbázist most mintegy 100 ezer játékos alkotja, de mivel több mint száz klub áll sorba, hogy csatlakozzon a Chelsea-hez és a Burnley-hez, valamint a cég tavaly májusban többéves partnerségi szerződést kötött az amerikai Major League Soccerrel is, Felton-Thomas előrejelzése szerint a felhasználók száma a belátható jövőben több millióra emelkedik.

Felton-Thomas a CNN-nek azt is elárulta, hogy a bevételek oroszlánrésze a klubok által fizetett licencdíjból származik, ebből finanszírozzák a platform működtetését is. Az éves díj a klub méretétől és a szükséges eszközöktől függően változik, és míg az olyan első osztályú csapatoknak, mint a Chelsea, hat számjegyű összeget kell utalniuk, a klubpiramison lejjebb elhelyezkedő egyesületeknek csupán néhány ezer fontba kerül az alkalmazás.

Az intelligens technológia és a mesterséges intelligencia használata a sportban egyébként is egyre inkább előtérbe kerül. A Grand View Research piackutató cég szerint a sportanalitika globális piaca 2023-ban 2,7 milliárd dollárt tett ki, és az évtized végéig 22 százalékos növekedést prognosztizál.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.