
Sörgyártás a Földön túl: így alakíthatja át az alkoholipart az űrtechnológia
Lehet, hogy a söripar a világűrbe költözik a pénzügyi jövője érdekében? Ez a kérdés merül fel a Floridai Egyetem nemrégiben végzett tanulmányát olvasva, amely az erjesztési folyamatot – a sörkészítés kulcsfontosságú lépését – vizsgálta mikrogravitációs környezetben.

A tanulmány szerint a mikrogravitáció olyan előnyökkel járhat, amelyek „nem valósulnak meg földi úton”. Az egyértelműség kedvéért a kutatást itt, a Földön végezték egy olyan technológia felhasználásával, amely segít szimulálni a mikrogravitációs környezetet.
De a múltban az Anheuser-Busch InBev (BUD), azaz
- a Budweiser,
- a Corona
- és a Stella Artois
mögött álló multinacionális sörgyártó óriás gyártási kísérleteket végzett a Nemzetközi Űrállomáson. Senki nem állítja, hogy az űrben végzett sörfőzés nyereséges vállalkozás – derült ki a MarketWatch cikkéből.
Erjesztőkádakban vagy tankokban gyűjtik össze a lehűtött komlózott sörlevet, melyet sörélesztő kultúrával beoltanak, és magára hagynak. A Floridai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fermentációban használt élesztő „mikrogravitáció alatt gyorsabb növekedést mutatott a standard körülményekhez képest”.

A kísérlet felpezsdítheti a sörpiacot
Mindez előnyös vagy káros is lehet a végtermékre a kívánt jellemzőktől függően a gyártó által készített sör stílusának megfelelően – mondta Andrew Macintosh, a Floridai Egyetem élelmiszertudományi adjunktusa, aki a tanulmányon dolgozott. Olyan terméket is készíthet így a gyártó, amelyik sokkal jobban fogy – mondta a lapnak a kutató. Megjegyezte, hogy az elmúlt években a sör veszített vonzerejéből, különösen, mivel
a fiatalabb fogyasztók alternatív alkoholos italok felé fordulnak, vagy alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes alternatívákat választanak.
Egy friss jelentés szerint az amerikai söreladások szerényen, 1,3 százalékkal, 45,8 milliárd dollárra nőttek a május közepéig éves viszonylatban. A tokok eladásai pedig 1,7 százalékkal csökkentek. Noah Rothbaum, az alkoholtartalmú italokkal foglalkozó veterán újságíró azt mondta, hogy az alternatív gyártási módszerekben alkalmazott technológia nem biztos, hogy olyan dolog, amelyre a mindennapi sörivók gondolnak, még akkor is, ha ez hihetetlenül fontos az iparág eredményéhez.
Kicsit elfelejtjük, hogy minden alkohol készítése alapvetően tudományos kísérlet – mondta Rothbaum, hozzátéve, hogy ez tulajdonképpen kémia, biológia és fizika.




