November 13-án lekapcsolja az utolsó még üzemelő 3G-s bázisállomásait a Yettel hálózatát üzemeltető Cetin Hungary. Ezzel egy több mint 18 esztendős történet zárul le, a valamikor modern technológiának számító 3G leszolgálta az idejét, elavult.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A mai Yettel neve még Pannon GSM volt, mikor 2005. október 10-én bekapcsolta a 3G-t, több hónapig tartó tesztelés után, a három nagy magyarországi mobilszolgáltató közül másodikként. A mobil széles sávhoz kezdetben szűk kör juthatott hozzá, jobbára a budapesti belső kerületekben, mielőtt szétterjedt az országban – írta a HWSW.hu.

A 3G  384 ezer bit per másodperces letöltési és 64 ezres feltöltési sebessége ma már nevetségesen alacsonynak hangzik. Ez még nem az okostelefonok korszaka volt, a videótelefonálás, a mobilos tévé ekkor még álomnak számított.

A 3G technológia bevezetése után másfél évtizeddel kezdtek el felkészülni a tőle való teljes megszabadulásra a szolgáltatók, ahogy érkezett az 5G, és tavaly nyáron a Magyar Telekom meg is tette a zárólépést. A Vodafone áprilisban szüntette meg a rendszert. Közben a Yettel már tavaly lekapcsolta 3G-s állomásait a 900 megahertzes UMTS sávban, de megmaradt a 2100 megahertzes sáv, november 13-ig, mert azon a napon végleg búcsút mond a 3G-nek az ország.

Magyarországon az egyik legjobb a 4G-lefedettség az egész világon

A Széchenyi István Egyetemen 14. alkalommal rendeztek szimpóziumot a telekommunikációban elért innovációk megvitatására. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese elmondta, hogy világszinten Magyarországon az egyik legjobb a 4G-lefedettség, és az 5G is jó ütemben terjed.