Turizmus

Titkos helyek Budapesten

Flippermúzeum, temető, arborétum és a Római-part – csak néhány a kilenc helyszín közül, amelyeket a CNN Travel azoknak az utazóknak ajánl, akik szeretnék elkerülni a zsúfolt, turistacsalogató látnivalókat. 

Kilenc eldugott, a turisták által kevéssé ismert helyet ajánl cikkében a CNN Travel. A szerző szerint ezeket mindenképp érdemes felkeresni, ha valaki fővárosunkba látogat, mert – mint írja – ezek a rejtett zugok mutatják meg Budapest valódi karakterét. Utazók milliói keresik fel Budapestet évente, felfedezve a csodálatos városképet, a fantasztikus építészetet, a magyar konyha sokszínűségét. Megéri azonban letérni az ismert turistaútvonalakról – ahogy minden városra, úgy hazánk fővárosára is igaz ez.

A szerző szerint kilenc, az útikalauzokban nem vagy csak ritkán említett helyet érdemes felkeresniük a kalandvágyóbbaknak. A cikk Aquincummal kezdi a listát, a római katonai tábor és polgári település maradványainak történetéről is írva. Megemlíti, hogy a római kor megannyi emléke található meg Budapesten, a fürdőktől kezdve az óbudai amfiteátrumon át az Aquincum Múzeumig.

A római-parti hekket külön megemlíti a szerző
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Valószínűleg még a fővárosiak közül is kevesen tudják, hogy létezik egy flippermúzeum Újli­pót­városban, amely nem csak a játék megszállottjainak lehet érdekes.

A múzeum 2014-ben nyílt meg, a flipperelődöktől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató interaktív kiállításon több mint 130 gépet ki is próbálhatnak a játékos kedvű látogatók.

Természetesen az építészet is helyet kapott a CNN listáján. A cikkíró szerint Budapest a legjobb hely, ha valaki a szecessziós építészet remekeit szeretné csodálni. Példaként a Lechner Ödön által tervezett Vakok Állami Intézetét hozza fel, a magyar Gaudínak is nevezett építész egyéb remekeit is felsorolja. A leghíresebbek: az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet és a Nemzeti Bank épülete. A Magyar Szecesszió Házában pedig a korszak iránt érdeklődőket várják.

A Római-partot is felkereste a szerző, itt egyebek mellett a Fellini Kultúrbisztró ragadta meg.

Megemlíti, hogy a part könnyen elérhető a város központjából tömegközlekedéssel is, a sétány és a számos vendéglátóhely nagyszerű kikapcsolódás az idelátogató turistáknak is. Külön említést kap a lángos és természetesen a hekk.

A Feneketlen-tó és a közelében fekvő Budai Arborétum a természet kedvelőinek lehet a kedvenc helyük.

A történetéről elmondja, hogy a 19. században kialakított mesterséges tó a közeli téglagyárnak szolgált vízforrásul, ma pedig kedvelt horgászhelye a fővárosiaknak. Teniszpályák, futópálya és szabadtéri fitneszgépek is találhatók itt.

Ha Lechner Ödönt, a szecessziós építészet nagymesterét említjük, akkor Róth Miksát sem lehet kihagyni. Az üvegfestő és mozaikművész munkái számos csodálatos épületet díszítenek, a többi között az Országház, a Szent István-bazilika és a Gresham-palota is az ő emlékét őrzi. A Róth Miksa Emlékházban a művész teljes munkásságáról megtudhat részleteket a látogató.

Természetesen az alternatív városnéző listáról sem hiányozhatnak a budapesti fürdők. A CNN szerzője a Király fürdőt emeli ki, ellentétbe állítva a nagyobb fürdőkkel – mint a Gellért vagy a Széchenyi –, a Fő utcában található létesítmény autentikus hangulatát méltatja.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

CNN Travel turizmus Budapest
Kapcsolódó cikkek