Míg 2018-ban 50,8 ezer házasságot kötöttek Magyarországon, 2019-ben 65,3 ezret, vagyis elmondható, hogy egy erősen bővülő piacot forgat fel a koronavírus-járvány. A kijárási korlátozások, a csoportosulási tilalom, a vendéglők zárva tartása miatt elmaradnak az április–júniusra tervezett esküvők. Legalábbis a hivatalos ceremóniát követő partik, mert vannak olyan párok, amelyek a kitűzött napon hivatalosan összeházasodnak, csak éppen a lakodalmat halasztják el.
Az augusztusi rendezvényeket még nem mondják le az esküvőre készülők, a tavaszi időpontokat viszont sokan nyár végére, őszre vagy egy évvel későbbre csúsztatják
– tájékoztatta a Világgazdaságot Kovács László, a La Fiesta Party Service tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Kifejtette, hogy a rendezvényszervezők és a vendéglátók egyaránt partnerek abban, hogy az esküvői partikat egy mindenki számára megfelelő időpontban, lehetőség szerint változatlan feltételekkel meg tudják tartani a házasulók, akik ugyanebben érdekeltek. Ezért nem szerződésbontásokat, hanem időpont-módosításokat hozott az új helyzet. A lehető legrosszabbkor jött a kényszerpihenő, hiszen az utóbbi években megrendezett modern partikon és hagyományos lakodalmakon folyamatosan nőtt a vendégek átlagos száma: a 60-80 fős rendezvények mellett egyre többször tartottak 100-150 fős ünnepségeket.
A jellemző büdzsé 1,5 millió forint körül alakult, az egy főre eső étel-ital költség pedig 15–25 ezer forint között.
Csobán Éva esküvőszervező a Világgazdaságnak azzal árnyalta a képet, hogy
egy nagyobb létszámú, városi esküvő teljes költségvetése már jellemzően 5 millió forint körül alakul, amelynek nagyjából a felét a helyszínbérlés és a vendéglátás teszi ki. A hagyományos, vidéki lakodalmakat körülbelül 2 millió forintból bonyolítják le.
A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!