Turizmus

Új helyeken engedi a terasznyitást a főváros

Gyorsított engedélyezési eljárással, akár nyolc napon belül megszerezhető a terasznyitáshoz szükséges engedély a fővárosi közterületekre – jelentette be a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Budapest újranyit! konferencián kedden.

Akár nyolc nap alatt terasznyitási engedélyhez juthatnak a budapesti vendéglátósok az idén, a főváros a saját tulajdonú közterületeire gyors, egyszerűsített eljárásban eseti bizottságok általi engedélyezéssel igyekszik segíteni az érintett vállalkozásokat, és hozzájárulni ahhoz, hogy a hétvégén látottnál kisebb tömegek alakuljanak ki egy-egy helyen – jelentette be a Budapest újranyit! címmel megrendezett online konferencián Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: már adtak ki engedélyt például az Andrássy útra is, rugalmas lesz a főváros máshol is, hogy minél több új közterületet vonhassanak be, amennyiben a kérelmezőnek érvényes kereskedelmi engedélye van, és a terasznyitás nem zavarja a lakókat és a közlekedést, illetve megfelel a településképi követelményeknek.

Budapest együttműködésre kéri a kormányt a fővárosi turizmus sikeres újraindítása érdekében, hogy az idei nyár jobb legyen, mint a tavalyi.

Ehhez újranyitási mentőcsomagra, intenzív belföldi Budapest-kampányra van szükség. Emellett a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint jelentős segítség lenne az is, ha a Budapest kártya vásárlását lehetővé tennék a Széchenyi Pihenőkártyával.

Emellett megújítják a Budapest ReStart kártyát a szállodaszövetséggel közösen, így az idén két szállodai éjszaka mellé egy harmadik, ingyenes éjszaka jár majd.

Elkészült a főváros turisztikai stratégiája is Találkozzunk Budapesten 2021–2027-ben címmel, ami összhangban van a 2030-ig megalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával,

de a Covid miatt fontos volt gyorsan, rövidebb szakaszra is tervezni. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, a szakma megkérdezésével készült koncepció sikere is függ az oltásoktól, a fővárosi oltáskampány is elindult tavasszal. Komoly versenyelőny lenne, ha mielőbb meg tudna nyitni az ország, amihez magas beoltottság kell, az újranyitás fontos feltétele a vakcináció.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Nagyon messze vannak még a boldog békeidők, de amennyiben tovább nő az oltási hajlandóság és Magyarország az egyik legoltottabb ország lesz Európában, talán a határnyitás is elkezdődhet, első körben legalább az autós turizmus megindulhat a környező országokból.

A határnyitás kapcsán elkezdődött Béccsel és Prágával egy párbeszéd, hogy együtt, egymást erősítve jelenlenek meg a nemzetközi piacokon.

Keddtől élesítette a Budapest Brand az újranyitási hotline-t, ahol az aktuális információkat osztják meg, például azt is, hol lehet teraszt nyitni, melyek az aktuális szabályok a rendezvényekhez és így tovább – tudtuk meg. Emellett a fővárosi szabadúszó, irodájukat feladni kényszerült vállalkozókat közösségi irodák kialakításával is segíti Budapest, ez a szakmától az egyik kérés volt.

A vidékieket szeretnék Budapestre vonzani, ezért

a belföldi vendégforgalom megnyerése érdekében országos roadshow-t indítanak június közepétől, hogy megmutassák a főváros különlegességeit.

Faix Csaba elmondta, hogy új attrakciókkal is készülnek, elkezdik berendezni a várost, hogy még izgalmasabb legyen, a rakpartot jobban belakhatják az idén a városlakók és a városba látogatók.

turizmus Budapest Budapest Brand nZrt. újranyitás
Kapcsolódó cikkek