Turizmus

Erre készüljön, ha Görögországban nyaralna

Természetesen a maszkviselés és a távolságtartás nem szűnt meg az országban, rengeteg közegészségügyi intézkedésre érdemes számítani.

Görögország újból megnyitotta kapuit a turisták előtt. Azonban az idegenforgalom beindításának idején az ország kórházai még mindig túlterheltek, és a lakosság háromnegyede még nem kapott oltást – számolt be róla a New York Times.

Ugyanakkor Görögország szempontjából a külföldről érkezők jelenléte kulcsfontosságú, hiszen a több mint 20 százalékát a turizmus adja.

Az ország – Horvátországgal és Ciprussal nagyjából egy időben – az elsők között jelentette be az EU-tagországok közül, hogy a vakcinaútlevéllel rendelkezők – függetlenül attól, hogy melyik országban és milyen oltóanyaggal lettek beoltva – beléphetnek az országba. Vakcinaútlevél hiányában a legfeljebb 72 órával az érkezésük előtt készült negatív PCR-teszt is elegendő lehet a karanténmentes bejutáshoz.

Az érkező turistákat a repülőtereken szúrópróbaszerű kötelező gyorsteszteknek is alávethetik. Aki itt pozitív eredményt produkál, az a görög kormány költségére 10 napos kötelező házi karanténba kényszerül útitársaival együtt egy görög szállodában.

Az emberek többsége várakozó állásponton van még

– mondta Chantel Kyriakopouloi-Beuvin, a Natural Greece athéni utazásszervező cég igazgatója.

A főleg amerikai és európai ügyfelekkel dolgozó vállalat vezetője elmondta, hogy a májusi foglalások jelentős részét törölték, bár a turisták többsége jelezte, hogy befizetését egy későbbi időpontban szeretné majd felhasználni.

Május elején nyilvánosságra hozták a görög szigetek közötti kompjáratok menetrendjét, mely jóval nagyobb kapacitásra lett tervezve, mint a 2020-as. Ugyanakkor fontos szabály, hogy a beszállás előtt minden utasnak ki kell majd töltenie egy tesztet az egészségi állapotára vonatkozóan. És a kompok a maximális utasszám felével közlekedhetnek csak.

Természetesen a maszkviselés és a távolságtartás nem szűnt meg az országban, a kompokon és sok más helyen is rengeteg közegészségügyi intézkedésre érdemes számítani.

Fotó: Shutterstock

Bár a lezárások alatt az éttermek és a kávézók csak elvitelre üzemelhettek, a korlátozások döntő többsége a külföldi vendégek számára meghirdetett május 14-i nyitás alkalmával szintén törölve lesz. Azonban az éttermekben a korábbinál nagyobb távolságokra kell elhelyezni az asztalokat, és a tengerparti nyugágyak között is tartani kell a megfelelő távolságot. A görögök ráadásul nagy mennyiségű, kihelyezett kézfertőtlenítő szerrel várják majd a látogatókat.

Az olyan ismert turistacsalogató látványosságok, mint az Akropolisz május 15-től megnyitnak a látogatók számára, azonban a maszkviselés és a távolságtartás kötelező lesz.

A szállodákra is számos egészségügyi protokoll vonatkozik majd. A kötelező maszkviselés mellett a személyzet heti gyakorisággal történő tesztelése is turisták védelmét szolgálja.

Görögország esetében nem véletlen a korai nyitás, hiszen az ország a járvány egyik legnagyobb vesztese. A turizmus szinte teljes elmaradása miatt a nemzetgazdaság 8,2 százalékkal zsugorodott 2020-ban, és

az ország külföldi idegenforgalomból származó bevételei 18 milliárd euróval (közel 6500 milliárd forinttal) csökkentek egy év leforgása alatt.

Az országot már a 2008-as válság is rendkívül nehéz helyzetbe hozta, a koronavírus járványt pedig egyenesen atomrobbanásként élték meg, mivel a görögök két legerősebb ágazata a turizmus és az élelmiszeripar egyaránt a pandémia kárvallottja volt. Így – bár az új esetek száma naponta átlagosan 3000 körül mozog, és a tavaly nyári nyitás során is emelkedtek a fertőzöttségi és halálozási mutatok – a lakosság döntő többsége egyetért a kormányzattal a nyitás szükségességéről.

A megoldást sokan az oltásokban látják. Bár jelenleg csak a lakosság alig 20 százaléka kapott legalább egy dózist valamelyik vakcinából, a lefedettség az országos átlagnál jóval magasabb a turisták fő célpontjai közé tartozó görög szigetek nagy részén.

Mindenkinek, aki az országba jön, tudomásul kell vennie, hogy ez a nyár nem olyan lesz, mint a 2019-es volt

– mondta Georgia Nakou, a MacroPolis politikai és gazdasági elemzője.

Ezekbe az országokba már mehetünk nyaralni

Magyarország már megállapodást kötött Szlovéniával, Bahreinnel, Szerbiával és Montenegróval is arról, hogy ezen országok és hazánk kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolványait.

 

járvány Görögország nyitás turizmus vakcina akropolisz koronavírus oltás pandémia nyaralás válság
Kapcsolódó cikkek