Nemzetközi gazdaság

Ezekbe az országokba már mehetünk nyaralni

Válogathatnak a szabad úti célok között azok, akik védettséget szereztek a koronavírussal szemben.

Magyarország már megállapodást kötött Szlovéniával, Bahreinnel, Szerbiával és Montenegróval is arról, hogy ezen országok és hazánk kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolványait.

Így májustól már szabad az utazás a fent felsorolt úti célok és Magyarország között a beoltottak számára.

Fotó: Faludi Imre / MTI

A hétvégén Szlovéniával kötött megállapodást a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy a Magyarországon felhasználási engedéllyel rendelkező valamennyi – így a kínai, valamint az orosz – vakcinával oltottak számára is érvényes az egyezség. Hozzátette, bármely oltóanyaggal való beoltottság esetén szabadon lehet utazni Bahreinbe is. A közel-keleti országgal már korábban megállapodást kötött a külügyminiszter, ide hétfőtől utazhatnak a beoltottak.

Szijjártó Péter a múlt héten jelentette be, hogy Szerbiával és Montenegróval is megállapodtak már az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, így ezekbe az országokba is útra kelhetnek azok, akik védettséget szereztek a koronavírussal szemben, és ezt igazolni is tudják.

Fotó: MTVA / MTI / Róka László

Folyamatosak az egyeztetések más országokkal – többek között Izraellel és Görögországgal – is az utazási korlátozások enyhítéséről, hiszen Szijjártó Péter több külügyminiszterrel is tárgyal a napokban, bízva abban, hogy a héten újabb megállapodásokat jelenthet be.

A magyarok körében különösen népszerű a horvát tengerpart. A konzuli szolgálat friss információi szerint Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába.

A COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapta. Mivel az oltás tényét az előírt határidőkkel pontosan, dokumentáltan igazolni kell, a konzuli szolgálat nyomatékosan javasolja, hogy az oltásokról (így, a második dózis megszerzéséről) szóló teljes dokumentációt tartsák maguknál.

Az oltóanyag típusára vagy gyártójára vonatkozóan nincs külön megkötés.

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a karantén-/tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt védettségi igazolással.

Külgazdasági és Külügyminisztérium beutazási korlátozások Szijjártó Péter külföldi nyaralás kétoldalú megállapodás
Kapcsolódó cikkek