A pandémia miatt rendszeresen két bázishoz, az egy, illetve két évvel korábbi forgalomhoz viszonyítva közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek októberi számait, folyamatosan tükrözve azt, hogy a pandémia előtti és a már a pandémia által meghatározott időszakhoz képest hogy alakult a helyzet. Eszerint a vendégéjszakák száma 2020 októberéhez képest 79 százalékkal nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 31 százalékkal csökkent. 

Az októberi szálláshelyi bevétel a tavalyinak több mint a duplája, 37 milliárd forint volt, 

ami 4,2 százalékkal meghaladta a pandémia előtti időszak szintjét.

Több mint 20 százalékkal nőtt a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken, a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, és 23 százalékkal a vendégeké októberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva. Ugyanakkor 10 százalékkal elmaradt a Covid-19-járvány kitörése előtti, 2019. októberi értéktől a belföldi vendégforgalom. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma éves alapon több mint hat és félszeresére, a vendégek száma nyolc és félszeresére emelkedett, de a növekedés relatív, a bázis nagyon alacsony a járványügyi korlátozások bevezetése, az országhatárok tavaly őszi lezárása miatt. 

A pandémia előtti időszak, azaz 2019 októberéhez mérten azonban 48 százalékkal kevesebb külföldi vendégéjszakát jelentettek a szálláshelyek. 

Fotó: Shutterstock

A belföldi vendégéjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 25 százalékkal emelkedett. A panziókban 7,4 százalékkal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig közel másfélszeresére nőtt, utóbbi főként a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 8,6, a kempingekben 23 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly októberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák valamivel több mint ötödét regisztrálták.

Mindeközben a szálláshelyekre érkezett 265 ezer külföldi vendég összesen 694 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 85 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hétszeresére bővült 2020 októberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 61 százalékát regisztrálták.

Októberben az összes bruttó árbevétel folyó áron 109 százalékkal 37 milliárd forintra növekedett, 

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyinál 2,5 százalékkal többet, összességében 2,6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Az októberi összes vendégéjszaka 60 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Január és október között az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 3,1 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 3,3, a külföldiek 2,4 százalékkal kevesebb (9,2, illetve 3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Mint emlékezetes, májusig a szálláshelyek nem fogadhattak szabadidős turistákat, csak üzleti, illetve hivatalos céllal érkező vendégeket.

Az év első tíz hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,2 százalékkal emelkedve 234 milliárd forintot tett ki.