Indonézia nyaralószigete, Bali csütörtökön fogadja két év után az első külföldi turistákat, de a csak néhány látogató érkezik – számolt be a Reuters.

A tervek szerint délután landol Balin a Tokióból érkező Garuda Indonesia járata hat külföldi és hat indonéz utassal a fedélzetén

– mondta Ida Ayu Indah Yustikarini, a Bali Kormányzati Turisztikai Hivatal tisztviselője.

Fotó: SONNY TUMBELAKA / AFP

Bár a sziget október közepén hivatalosan is megnyílt a Kínából, Új-Zélandról, Japánból és néhány más országból érkező látogatók előtt, ősz óta nem indultak közvetlen turistajáratok.

A Tokióból érkező hat külföldi utas üzleti vízummal érkezik, mivel a turistákra vonatkozó új szabályokat még nem hozták meg, amikor jelentkeztek – közölte Yustikarini.

A Balira utazó beoltott turistáknak 5-7 napig kell karanténba lenniük a szállodáikban vagy a tengeri hajókon, amelyekkel megérkeznek a szigetre.

Bali lassú újranyitása annak tudható be, hogy Indonéziában folyamatosan nőtt az új Covid-esetek száma, elsősorban az omikron-variáns miatt. Az országban szerdán közel 18 ezer új fertőzöttről számoltak be, ez augusztus óta a legmagasabb szám. A Singapore Airlines a múlt héten közölte, hogy február 16-tól újraindítja a járatokat Balira Szingapúrból.

A Garuda Indonesia légitársaság azt is közölte szerdán, hogy teherszállító járatot indított Baliról Japánba, 17 tonna áruval, köztük tonhalhallal. A legtöbb ázsiai légicég az alacsony utasszám miatt erősen támaszkodott a rakománybevételekre a járvány idején. A múlt héten Indonézia két Szingapúrhoz közeli szigetet nyitott meg a városállamból érkező látogatók előtt, bár a turisták mozgástere bizonyos üdülőterületekre korlátozódik.