Idén Ausztriát hozta ki aranyérmesnek az európai fürdőhelyek állapotát részletező és összehasonlító felmérés. A jelentésében vizsgált 261 osztrák fürdőhely 97,7 százaléka kiváló minősítést kapott, és mindössze egyetlen tó vízminőségét találták az ellenőrök gyengének (az ötfokozatú skála tetején a kiváló, az alján a gyatra minősítés szerepel; az osztrák tavak közül egyetlen sem kapott egyest).

A koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency - EEA) pénteken publikált jelentése szerint idén a turisták által rendszeresen látogatott, mintegy huszonkétezer európai fürdőhely csaknem 85 százaléka átment a vizsgán, ráadásul kiváló minősítéssel. Az Európai Bizottság által rendelt jelentés szerint egyébként az egész kontinensen komoly erőfeszítések történtek az elmúlt másfél évtizedben, hogy a strandok állapota javuljon; ennek köszönhető, hogy legutóbbi ellenőrzésük során kevesebb mint a fürdővizek 5 százalékára mondták azt a szakemberek, hogy a lábukat sem tennék bele, mert nem felelnek meg még a legalapvetőbb elvárásoknak sem (az ellenőrök elsősorban a fekáliában található E. coli baktériumok koncentrációját vizsgálták a fürdővizekben, amely főként a mezőgazdasági tevékenységből fakadóan, illetve a szennyvíz folyókba, tavakba, tengerekbe vezetése miatt jelenik meg, és számos betegség forrása lehet).

A vizsgált 29 európai országból Ausztriában van a legtöbb olyan strand, fürdőhely amely megfelel az európai előírásoknak, azaz valóban elég tiszta ahhoz, hogy ott megmártózzunk a vízben. Az osztrák környezetvédelmi miniszter szerint nem vétetlen, hogy Ausztria most először megelőzte a korábbi években a dobogó élén álló Ciprust is. Norbert Totschnig emlékeztetett: Ausztria az elmúlt évtizedekben összesen több mint 50 milliárd eurót fordított az édesvizei állapotának javítására, illetve azok tisztaságának megőrzésére.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a sereghajtók között

Az EEA által kiadott lista végén három visegrádi ország áll: Lengyelország, Szlovákia és Magyarország. Hazánk fürdővizeinek 60 százaléka kapott kiváló minősítést az ellenőröktől, a lengyeleknél ez az arány kevesebb, mint 45 százalék.

274 strandot vizsgált Magyarországon az EEA, ezek 60 százaléka kapott kiváló osztályzatot, kevesebb mint 25 százalék jó jegyet, öt százalékuk elégséges vagy egyenes gyatra osztályzatot, a fennmaradó öt százalék pedig értékelhetetlen volt.

A magyarországi fürdővizek aktuális állapotáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeresen frissített interaktív térkép nyújt felvilágosítást. 

Sós vagy édes?

A tengerparton még mindig nagyobb eséllyel találunk tiszta strandot, mint a szárazföld belsejében a jelentés szerint. A tengerparti fürdőhelyek 88 százaléka kapott legalább jó minősítést, míg az édesvízi strandoknak csak a 78 százaléka ütötte meg ezt a mércét. 
Ennek egyik oka a tengerek magasabb öntisztító kapacitása - szemben például a kisebb közép-európai tavakkal, ahol a szennyeződés sokkal tovább megmarad.

A sűrűn lakott települések közelében létesített tengerparti fürdőhelyeken tapasztalták egyébként a legnagyobb javulást az ellenőrök, köszönhetően a városok szennyvíz-kezelésében végrehajtott fejlesztéseknek.

Több mint félezer strandot zártak be Európa szerte a koronavírus-járvány kitörése óta, így az európai fürdőhelyek száma újra 22 ezer alá csökkent. Új fürdőhelyek létesültek azonban Görögországban (49), Spanyolországban és Franciaországban (35-35), és Portugáliában is (21).