BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldön terjeszkedne a magyar sztárséf, Rácz Jenő

Ebben az évben nem Magyarországon tervez új éttermet nyitni a Michelin-csillagos sztárséf, Rácz Jenő, mert célja, hogy a világpiac felé orientálódjon akár több, a nevével fémjelzett egységgel.

Külföldön tervez új éttermet nyitni a Michelin-csillagos sztárséf, Rácz Jenő, mert célja, hogy a világpiac felé orientálódjon akár több, a nevével fémjelzett egységgel. Ez persze óriási munkabírást igényel, hiszen a stabil logisztikai rendszert és az új éttermek felügyeletét úgy kell megoldani, hogy közben ne sérüljön a hazai üzlet – mondta el a Dining Guide szakportálnak.

Rácz Jenő
Fotó: Seregélyes Gábor

A Michelin-csillagot novemberben megszerző Rumor séfje, az elismerést megtartó Costesben pedig séfpatronként dolgozó Rácz Jenő a Világgazdaságnak adott nagyinterjújában példaképként hozta fel Gordon Ramsay nevét, akinek számtalan csillagos étterme van a világ különböző pontjain, a megfelelő embereknek adja át a stafétát, és attól még Ramsay ételeit szolgálják fel, hogy nem ő főzi. 

„Gordon Ramsay ugyanolyan háromcsillagos séf, mint mások, ám mindennap szerepel a televízióban, számos étterme van, sikeres üzletember – miért ne lehetne? Cristiano Ronaldo egyebek között saját szállodával rendelkezik, de ettől még ő elsősorban labdarúgó. Sosem leszek azon a szinten, mint ők, mégis példaként hozom fel a nevüket, mert nagyon kedvelem Ramsay-t és Ronaldót, olyan teljesítményemberek, akikkel maximálisan tudok azonosulni” – mondta lapunknak, amikor felvetettük neki, hogy a „by Rácz Jenő” brand és az, hogy egy séf ilyen aktív az üzleti életben is, Magyarországon újdonságnak számít.

Nem akarja elkövetni azt a hibát – mondta –, hogy valami olyat hozzon létre, amelyben mindössze egy termék van, hiszen az másolható, annál lehet jobbat készíteni. A saját brand ennél sokkal stabilabb, azt bármivel lehet párosítani, senki sem veheti el tőle.

A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy mivel folyamatosan dupla telt házzal üzemelnek, nem vették észre a Michelin-csillag hozományát, viszont a koncepción változtatnak 2023-ban. Jelenleg két menüjük van: a pre theatre kedvezőbb árkategóriát képvisel, kevesebb fogást tartalmaz, és van a Rumour menü, amely tizenkét fogásból, szofisztikáltabb tányérokból áll. A pre theatre menüsort átköltöztetik az emeleti terembe, 10-12 fős létszámban, lent, a 21 fős asztalnál pedig kétszer készítik el a Rumourt, az egyiket délután, a másikat továbbra is este.

Veszteséges volt, ezért bezárt a világ legjobb étterme

A jelentős állami támogatás, továbbá a 188 és 296 ezer forintos menük ellenére 2025-ben már nem nyit ki az alkalmazottjait kizsigerelő Noma. Az egyik magyar sztárséf szerint a vendéglátásnak éppen ezért kell megváltoznia: rá kell lelni arra az egyensúlyra, amikor a vállalkozás még gazdaságosan működik, és a személyzet sem rokkan bele a munkába. Más úgy véli, hamarosan eljöhet a kisebb létszámú, kevesebb napot nyitva tartó éttermek korszaka.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.