BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldön terjeszkedne a magyar sztárséf, Rácz Jenő

Ebben az évben nem Magyarországon tervez új éttermet nyitni a Michelin-csillagos sztárséf, Rácz Jenő, mert célja, hogy a világpiac felé orientálódjon akár több, a nevével fémjelzett egységgel.

Külföldön tervez új éttermet nyitni a Michelin-csillagos sztárséf, Rácz Jenő, mert célja, hogy a világpiac felé orientálódjon akár több, a nevével fémjelzett egységgel. Ez persze óriási munkabírást igényel, hiszen a stabil logisztikai rendszert és az új éttermek felügyeletét úgy kell megoldani, hogy közben ne sérüljön a hazai üzlet – mondta el a Dining Guide szakportálnak.

Rácz Jenő
Fotó: Seregélyes Gábor

A Michelin-csillagot novemberben megszerző Rumor séfje, az elismerést megtartó Costesben pedig séfpatronként dolgozó Rácz Jenő a Világgazdaságnak adott nagyinterjújában példaképként hozta fel Gordon Ramsay nevét, akinek számtalan csillagos étterme van a világ különböző pontjain, a megfelelő embereknek adja át a stafétát, és attól még Ramsay ételeit szolgálják fel, hogy nem ő főzi. 

„Gordon Ramsay ugyanolyan háromcsillagos séf, mint mások, ám mindennap szerepel a televízióban, számos étterme van, sikeres üzletember – miért ne lehetne? Cristiano Ronaldo egyebek között saját szállodával rendelkezik, de ettől még ő elsősorban labdarúgó. Sosem leszek azon a szinten, mint ők, mégis példaként hozom fel a nevüket, mert nagyon kedvelem Ramsay-t és Ronaldót, olyan teljesítményemberek, akikkel maximálisan tudok azonosulni” – mondta lapunknak, amikor felvetettük neki, hogy a „by Rácz Jenő” brand és az, hogy egy séf ilyen aktív az üzleti életben is, Magyarországon újdonságnak számít.

Nem akarja elkövetni azt a hibát – mondta –, hogy valami olyat hozzon létre, amelyben mindössze egy termék van, hiszen az másolható, annál lehet jobbat készíteni. A saját brand ennél sokkal stabilabb, azt bármivel lehet párosítani, senki sem veheti el tőle.

A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy mivel folyamatosan dupla telt házzal üzemelnek, nem vették észre a Michelin-csillag hozományát, viszont a koncepción változtatnak 2023-ban. Jelenleg két menüjük van: a pre theatre kedvezőbb árkategóriát képvisel, kevesebb fogást tartalmaz, és van a Rumour menü, amely tizenkét fogásból, szofisztikáltabb tányérokból áll. A pre theatre menüsort átköltöztetik az emeleti terembe, 10-12 fős létszámban, lent, a 21 fős asztalnál pedig kétszer készítik el a Rumourt, az egyiket délután, a másikat továbbra is este.

Veszteséges volt, ezért bezárt a világ legjobb étterme

A jelentős állami támogatás, továbbá a 188 és 296 ezer forintos menük ellenére 2025-ben már nem nyit ki az alkalmazottjait kizsigerelő Noma. Az egyik magyar sztárséf szerint a vendéglátásnak éppen ezért kell megváltoznia: rá kell lelni arra az egyensúlyra, amikor a vállalkozás még gazdaságosan működik, és a személyzet sem rokkan bele a munkába. Más úgy véli, hamarosan eljöhet a kisebb létszámú, kevesebb napot nyitva tartó éttermek korszaka.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.