Nyilvánosságra hozta az idei év csillagot kapó éttermeit a Michelin Guide csütörtökön, sőt az étteremkalauz történetében először egy teljes számot Magyarországnak szentelt. A Millenáris Parkban tartott rendezvényen helyet kaptak nemcsak budapesti éttermek, de az ország minden tájáról kaptak díjakat a séfek és az éttermek. Noha korábban vidéken még nem volt Michelin-csillagos étterem, most a vidéki éttermek összesen három csillagnak is örülhettek.

 

Mizsei János a Mák Bisztróból kapta a 2022-es év Young Chef Award díjat, míg a Welcome and Service Award Kvasznicánzáné Marjai Flórának és Kvasznicza Ferencnek jutott, az őriszentpéteri Pajta Étteremből. Az év Sommellier-je Langó Tamás lett a Clarisse Étteremből.

A mérsékelt árakon elérhető, ám kiváló minőségű ételt jelentő Bib Gourmand díjban részesült az Anyukám Mondta, a Casa Christa, a Kistücsök, a Macok, a Mór24 és a Sparhelt. 

2020 óta a Michelin a fenntartható gasztronómiát is díjazza, mégpedig zöld csillaggal. Ebben az elismerésben részesült az Almalomb (séf: Szabó Kitti), a Grefl Major (Gyűjtő Ádám), az Onyx Műhely (Niszka Anna) és a Salt (Tóth Szilárd).

Hagyományos Michelin-csillagot hét étterem és azok séfje kapott, ezek Barna Ádám az esztergomi Bistro42-től, Kaszás Kornél a Babeltől, Sárközi Ákos a Borkonyhától, Kopáány Levente a Costestől, Tiago Sabarigo az Essencia-tól, Rácz Jenő a Rumourtól és Tóth Szilárd a Salttól. Érdekesség, hogy a pesti éttermek közül újonnan csillagot kapó Rumourt megálmodó Rácz Jenő már korábban is Michelin-csillagos séf volt.

Azonban két étterem nemcsak egy, de két csillagot is kiérdemelt, így a tatai Platán Gourmet Pesti István séf vezetésével történelmet írt itthon, mert azonnal két csillaggal került be a kalauzba. 

Szulló Szabina és Széll Tamás Stand éttermének két csillaga pedig egy hosszú, töretlenül magas színvonalú szakmai munka elismerése. Egyelőre nem kapott Michelin-csillagot viszont a Platán mellett a legnagyobb vidéki esélyesként emlegetett a debreceni IKON.

A Michelin Guide ingyenes, Androidon és iOS-en is elérhető alkalmazás segítségével is elérhető, szerte a világon.