Jelentősen, de jóval az mértéke alatt drágultak az idén a gyerektáborok, amelyek átlagosan 15 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly. A napközis táborok átlagára 45 ezer forintra, az ottalvós táboroké 70 ezerre emelkedett – közölte a Táborfigyelő a legfrissebb piacelemzésében.

Team,Of,Summer,Camp
Legalább 230 ezer gyerek tölti a vakáció egy részét nyári táborokban.
Fotó: Shutterstock

A gyermektábor-összehasonlító portál az idei trendeket összegezve megállapította, hogy a nagyjából 230 ezer gyermek közül a legtöbben továbbra is a sporttáborokba jelentkeztek, de a tavalyi kalandtáborokat az angol nyelviek iránti kereslet letaszította a dobogóról. 

A magasba szökött nyelvtanulási láz mellett a katonai és honvédelmi táborok kiemelkedő népszerűsége jellemzi még az idei évet

– tudtuk meg.

Összességében azonban a meghökkentő, a különleges vagy extrém tematika előretörése a 2023-as év érdekessége, jól példázva, hogy sokkal impulzívabban kell ötletelni a potenciális résztvevők megnyerése érdekében.

Hogyan töltsük ki a gyerek 11 hetes iskolai vakációját?

A legtöbb iskolás gyerek szüleinek komoly fejtörést okoz a csaknem három hónapos nyári szünet megtervezése és a finanszírozása is. Minél nagyobb a gyerek, annál egyszerűbb a helyzet, hiszen nem kell állandó felügyeletről gondoskodni, viszont a kicsiket nem lehet egyedül hagyni, és a home office-ban dolgozó szülő sem megoldás, hiszen dolgozik. A vidéki nagyszülő sem adatik meg mindenkinek, de ha mégis, korántsem biztos, hogy egy hét-tíz éves kisgyereket hetekre rá lehet bízni.

Bárhogy is vannak és bárhol is laknak a családtagok, nyaranta egy-két hét táborozásra igény van a legtöbb családban

– mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő és a Táborminősítő portál vezetője a Világgazdaságnak.

Brave,Young,Girl,In,Helmet,Climbs,On,Tree,Tops,In
Az ottalvós táborok közül egyre többen keresik az offline rendszerűeket, ahol a digitális eszközök háttérbe szorulnak.
Fotó: Shutterstock

Jó esetben csak megszínesíti a nyarat a kortársakkal töltött néhány nap, többnyire azonban nagy szükség van rá, amikor és ahol fehér foltok vannak a családi naptárban. 

A kínálat szerencsére lenyűgözően bőséges, és a legtöbb gyereknek a lakhelye közelében is találnak megfelelő programot, ami a napközis táborok esetében fontos kritérium lehet.

Az ottalvós táborok között 

egyre többen keresik az offline rendszerűeket, ahol a gyerekek teljes digitális detoxban vannak egy hétig vagy még tovább is. 

A táborok tematika szerinti toplistáján a fejlesztő és az állatos fókuszúak is külön kategóriányi kínálattal szerepelnek, az egyebek köre pedig olyan sokféle, hogy lehetetlen kategorizálni.

Milyen többletköltségekkel jár a nyári szünet? 

Érdekes, hogy a 15 százalékos áremelés ellenére nem lankad a táborozási kedv. Legutóbb, 2017-ben, amikor szintén egy nagyobb áremelési hullám söpört végig a gyerektáborok piacán, a kereslet mérséklődött a drágulás miatt. Most azonban a tényleges költségnövekedési szint alatt, saját profitjuk kárára emeltek a szervezők, amivel igazából minden szülő tisztában lehet, hiszen mindenki vásárol élelmiszert, amely több mint 40 százalékkal drágult.

Group,Of,Happy,Kids,Roasting,Marshmallows,On,Campfire
Tízből négy tábort SZÉP-kártyával is ki lehet fizetni, ami könnyebbséget jelent.
Fotó: Shutterstock

A statisztika szerint egy gyermek nyaranta átlagosan 1,7 táborban vesz részt, ami a 45 ezer forintos napközis és a 70 ezer forintos átlagárú ottalvással kombinálva 110 ezer forint körüli kiadás gyermekenként. Óvatosan számolva 

egy kétgyermekes családban a gyerekek táboroztatása elvisz egy félhavi fizetést legalább a nyári szünetben.

Tízből négy táborért SZÉP-kártyával is lehet fizetni, ami könnyebbség lehet az érintetteknek.

A legtöbb nyári gyerektábort Pest, Veszprém és Somogy vármegyében hirdetik meg, az utóbbiak a népszerű balatoni településeket fedik le.

A témában készült podcastunkat itt hallgathatják meg: