Barcelona Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a nyári hónapokban több millió turista érkezik a városba. A nagy nyüzsgés kedvez a helyi vendéglátósoknak, akik sok pénzt kaszálhatnak a nyaralókon, ráadásul a profitot is igyekeznek maximálni.

Barcelona, Spain - May 22, 2015: Tourists walk past restaurants on Placa Reial in Barcelona, Spain on May 22, 2015.
Fotó: Shutterstock

Egy olyan, nem túl vendégszerető trend kezdődött el a városban, hogy a vendéglátók nem adnak asztalt az egyedül érkezőknek. A döntés mögött jól felfogott üzleti érdek áll: 

több vendég több bevételt jelent, így nem szabad hagyni, hogy valaki egyedül foglalja az értékes asztalokat 

erről a Travelo írt.

Tele a hócipő, besokalltak az igénytelen vendégek miatt a turistaközpontok

Világszerte egyre több település elégeli meg a turisták tömegét, a látogatók egy részének borzalmas viselkedését. Éppen ezért kormányzati és önkormányzati szinten is sorozatban hoznak új rendelkezéseket, amelyekkel visszaszorítanák, főképpen a külföldiek nehezen tolerálható magatartását.

Az El Pais című spanyol napilap arról ír, hogy a rafinált barcelonai vendéglátósok, különösen a tapasbárok, természetesen nem vállalják fel, hogy nem látják szívesen a magányos farkasokat, hanem kifogásokkal tartják távol azokat, akik csak úgy magukban ennének. A lap azt írja, hogy az olyan híres lokációknál, mint például a Carrer de Blai vagy az Eixample negyed, rendszeresen a telt ház kifogással fogadják a szóló vendégeket, akik jó esetben a bárpult mellett kaphatnak helyet, ha ragaszkodnak hozzá. Ezek a lerázós megoldások általában akkor is felbukkannak, ha az étterem láthatóan tele van üres asztalokkal – írta meg az Euronews.

A helyi lakosok arra is panaszkodnak, hogy a tömegturizmus rontja a város élhetőségét, és hogy a vendéglátók már érezhetően úgy alakítják ki a nyitvatartásukat, hogy a turisták menetrendjéhez igazodnak.