BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntöttek a turisták: Tokaj lett a legfenntarthatóbb úti cél

Jól szerepeltek a borvidékek a fenntarthatóságot tekintve. A Balaton ezúttal lemaradt a dobogóról.

Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úti cél egy kutatás szerint; az Innotime Hungary online felmérésében a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken a Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett. A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó vállalat legfrissebb elemzése szerint az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úti célként a válaszadók.

Tokaj,,Hungary,-,Aerial,Panoramic,View,Of,The,Small,Town
Fotó: ZGPhotography

A válaszadók csaknem 40 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információjuk ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában – írták. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

A válaszadók 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során,

és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. A válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további 29 százalékuk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhetők.

A válaszadók elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek fenntartható úti célként.

Szőlőszüreti munkák: többezres órabérrel és esti borozgatással csábítanak a pincék

Már javában zajlanak a szőlőszüreti munkák, szüreti fesztiválokon tömegek ünnepelnek és szórakoznak országszerte. A szüreti mulatságokat sok munka előzi meg, ez nem változott az évszázadok alatt, miként az sem, hogy a napszámosok mellett még a nagy borászatokban is számíthatnak a rokonok, ismerősök segítségére. A szőlőhegyek páratlan panorámája az ingatlanbefektetők fantáziáját is megmozgatja, a borospince még az amatőröknek is nagy érték, és nem is megfizethetetlen. Körképünk történelmi visszatekintéssel a szüretről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.