Felrobbant az albérletpiac

Gazdaság | Ingatlan | Vállalatok
A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga, a nagy vidéki egyetemvárosok közül pedig Szegeden 100, Debrecenben 85, Miskolcon 70, Pécsen 83, Győrben pedig átlagosan 95 ezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást. Adókedvezménnyel csökkenthetők az albérletköltségek.

Robbanásszerűen nőtt a kiadó lakások kínálata az elmúlt két hétben robbanásszerűen. Augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg – közölte az Ingatlan.com. Az albérletpiac júliusban és augusztusban elsősorban a felsőoktatási tanév kezdete miatt élénkült. A kereslet óriási, a kínálat is nőtt és a bérleti díjak is emelkedtek, ugyanakkor van olyan megoldás, amelynek segítségével a díj mérsékelhető – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga Fotó: AFP

Az ingatlan.com adatai szerint országos szinten több mint 10 ezer kiadó lakás van a piacon, ami 11 százalékkal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti kínálat szintjét. Budapesten a magányszemélyek 800 darabbal több lakást kínálnak bérlésre, mint két héttel ezelőtt. A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga, a nagy vidéki egyetemvárosok közül pedig Szegeden 100, Debrecenben 85, Miskolcon 70, Pécsen 83, Győrben pedig átlagosan 95 ezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást augusztus első hetében.

Vannak olyan megoldások, amellyel jelentősen csökkenthetők a költségek. Az egyik ilyen, az önsegélyező pénztári konstrukció

– mutat rá a cég elemzésében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményében tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a pénztári befizetések után 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár. Így lényegében állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is. Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér lehet, azaz 2017-ben 127,5 ezer forint, ez pedig havi szinten több mint 10 ezer forintos tétel. – Másként fogalmazva, az önsegélyező pénztáras megoldással a havi bérleti díj akár 5-20 százalékkal mérsékelhető, attól függően, melyik városban vagy kerületben található az albérlet – tette hozzá Balogh László. Az önsegélyező pénztárban felgyűlt megtakarítások az albérletdíjak mellett számos más dologra, például közüzemi díjakra, hiteltörlesztésre vagy meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is fordítható.

 Erős volt az ingatlanforgalom júliusban

Erős forgalom mutatkozott júliusban a magyarországi ingatlanpiacon, de Budapest belvárosában mérséklődött a kereslet – tudta meg a Magyar Nemzet a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjétől.

A kedden megjelent cikk szerint Balla Ákos azt is elmondta, hogy a külső kerületekben és Pest megyében különösen erős volt a forgalom. A külső részeken mind a befektetők, mind a saját részre vásárlók körében népszerűek a panellakások, mert ezek többnyire kedvező beosztásúak, és az áruk alacsony a többi lakástípuséhoz képest.

A nyilatkozó szerint a belvárosi kereslet csökkenésének oka, hogy a következő időszakban új jogi szabályozás bevezetése várható a rövid távú lakáskiadás piacán.

A Duna House ingatlanforgalmazó cég becslése szerint júliusban az adásvételek száma megközelítette a 13 ezres mértéket – írta még a Magyar Nemzet. Év eleje óta összesen csaknem 88 ezer ingatlaneladást becsült a Duna House.

A Magyar Hírlap az Otthon Centrum összesítését idézte, amely szerint továbbra sem csökkennek az ingatlanárak a nagyobb településeken, ugyanakkor töretlenül erős maradt a kereslet az első hét hónapban. A budapesti piacon az új építésű lakások után is magas maradt a kereslet, a tavalyi 7 ezer feletti eladáshoz képest az idei első félévben közel 3800 új otthon talált gazdára.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Virginiában is legális lesz a marihuána

Ez az első déli állam, ahol legalizálják a marihuánát.

Holnaptól újra nyitott az e-bike pályázat

Az egymilliárdos kiírásnak a negyedik szakasza indul el.

Leállították az AS Roma stadionjának építését

A pénzügyi, jogi, gazdasági vizsgálatok igazolták, hogy már nincsenek meg a szükséges feltételek, s a projekt befejezése lehetetlenné vált.

Alig maradtak el az állam kiadásai az uniós átlagtól

A társadalom biztosításra 6,6 százalékponttal kevesebbet, míg a gazdaságpolitikára 3,6 százalékponttal többet költöttünk GDP arányosan 2019-ben.
Világgazdaság Piactér