Elismerték a csehek, hogy részt akarnak venni Paks II-ben

Energia | Vállalatok
A Královopolská Ria (KP Ria) cseh energetikai cég beszállna a paksi kapacitáspótlásba ugyanúgy, mint más, például vegyipari projektekbe Magyarországon, erről a társaság elnök-vezérigazgatója, Ctirad Nečas nyilatkozott a Portfoliónak.

A Královopolská Ria (KP Ria) cseh energetikai cég beszállna a paksi kapacitáspótlásba ugyanúgy, mint más, például vegyipari projektekbe Magyarországon, erről a társaság elnök-vezérigazgatója, Ctirad Nečas nyilatkozott a Portfoliónak. Mint elmondta, Magyarország megfelelő bázis lehet cégének a térségben való további terjeszkedéshez is.

A több mint 120 éves KP Ria aktív az energiatermelésben – itt fővállalkozóként és kivitelezőként is jelen van –, valamint a víz-, és szennyvízkezelésben, végül pedig a petrolkémia iparban. Az atom szektorban több mint 30 éve jelent meg. Részt vett a CEZ szinte valamennyi atomerőművének felújításában, továbbá mind a négy, Csehországban és Szlovákiában lévő atomerőmű építésében is. Jelenleg a Mochovce erőmű 3. és 4. blokkal való bővítése, illetve a chvaleticei szénerőmű rekonstrukciója a legnagyobb megbízása.

Ctirad Nečas, a KP Ria elnök-vezérigazgatója, Forrás: MW

A KP Ria a két új magyarországi atomerőmű blokk építésére megbízást kapott Roszatom stratégiai partnere. Az orosz társasággal már az orosz technológián alapuló, csehországi és szlovákiai atomerőmű-építések építésének kezdete óta együttműködik. Most éppen a Roszatom finnországi és törökországi beruházásaiban vesz részt, és de beszállna a Paksi Atomerőmű kapacitásának pótlásába is. „Számunkra kulcsfontosságú terület a primer kör alkatrészeinek tervezési-mérnöki feladata, e téren jelentős speciális know-how-val rendelkezünk. Ebben kívánnánk együttműködni magyarországi, de más európai partnereinkkel is” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

A társaság két éve kezdte meg stratégiai partnerségének kiépítését a Konzummal és Opimusszal, ez Ctirad Nečas válasza szerint cége üzleti modelljéből következett. „Hiszünk abban, hogy a projektekben való sikeres részvételünknek elengedhetetlen feltétele egy erős helyi stratégiai partner megléte. Szabó Gejza régi üzleti partnerünk, ő mutatott be minket még 2015-ben Jászai Gellértnek, a Konzum jelenlegi elnökének” – mondta. Cége hisz abban, hogy hozzá tud járulni a projekt sikeréhez. A KP Ria részt vett a temelíni atomerőmű bővítését célzó, azóta leállított tenderében is.

„Nagy lehetőséget látunk a meglévő blokkok rekonstrukciójában és teljesítménynövelésében is, miután aktív szerepünk volt a dukovany és temelíni erőművek esetében a hasonló munkákban” – tette hozzá.

Magyarország megfelelő bázist jelenthet a KP RIA számára a térségben való további terjeszkedéshez, főként az energiaszektorban és a petrolkémiában, már csak az ország szomszédaival kialakult történelmi kapcsolataira tekintettel is.

A KP Ria a régió egyik legjelentősebb hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, valamint kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalata, amely több országban is jelen van. A társaság 2016-ban 86,6 millió dolláros árbevételt, és 1,8 millió dolláros EBITDA-t ért el.

09:33
Gazdaság

„Ütőképes pénzügyi csoportot hozunk létre”

Mérethatékonysági ugrás jön a következő években a takarékoknál – nyilatkozta lapunknak Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke.
14:03
Gazdaság

Trump első útja 380 milliárdot hozott

Jelzésértékű siker az amerikai elnöknek: legelső külföldi útján 380 milliárd dollár értékű megállapodás-csomagot zárt le Szaúd-Arábiával.
Világgazdaság Piactér