Elismerték a csehek, hogy részt akarnak venni Paks II-ben

Energia | Vállalatok
A Královopolská Ria (KP Ria) cseh energetikai cég beszállna a paksi kapacitáspótlásba ugyanúgy, mint más, például vegyipari projektekbe Magyarországon, erről a társaság elnök-vezérigazgatója, Ctirad Nečas nyilatkozott a Portfoliónak.

A Královopolská Ria (KP Ria) cseh energetikai cég beszállna a paksi kapacitáspótlásba ugyanúgy, mint más, például vegyipari projektekbe Magyarországon, erről a társaság elnök-vezérigazgatója, Ctirad Nečas nyilatkozott a Portfoliónak. Mint elmondta, Magyarország megfelelő bázis lehet cégének a térségben való további terjeszkedéshez is.

A több mint 120 éves KP Ria aktív az energiatermelésben – itt fővállalkozóként és kivitelezőként is jelen van –, valamint a víz-, és szennyvízkezelésben, végül pedig a petrolkémia iparban. Az atom szektorban több mint 30 éve jelent meg. Részt vett a CEZ szinte valamennyi atomerőművének felújításában, továbbá mind a négy, Csehországban és Szlovákiában lévő atomerőmű építésében is. Jelenleg a Mochovce erőmű 3. és 4. blokkal való bővítése, illetve a chvaleticei szénerőmű rekonstrukciója a legnagyobb megbízása.

Ctirad Nečas, a KP Ria elnök-vezérigazgatója, Forrás: MW

A KP Ria a két új magyarországi atomerőmű blokk építésére megbízást kapott Roszatom stratégiai partnere. Az orosz társasággal már az orosz technológián alapuló, csehországi és szlovákiai atomerőmű-építések építésének kezdete óta együttműködik. Most éppen a Roszatom finnországi és törökországi beruházásaiban vesz részt, és de beszállna a Paksi Atomerőmű kapacitásának pótlásába is. „Számunkra kulcsfontosságú terület a primer kör alkatrészeinek tervezési-mérnöki feladata, e téren jelentős speciális know-how-val rendelkezünk. Ebben kívánnánk együttműködni magyarországi, de más európai partnereinkkel is” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

A társaság két éve kezdte meg stratégiai partnerségének kiépítését a Konzummal és Opimusszal, ez Ctirad Nečas válasza szerint cége üzleti modelljéből következett. „Hiszünk abban, hogy a projektekben való sikeres részvételünknek elengedhetetlen feltétele egy erős helyi stratégiai partner megléte. Szabó Gejza régi üzleti partnerünk, ő mutatott be minket még 2015-ben Jászai Gellértnek, a Konzum jelenlegi elnökének” – mondta. Cége hisz abban, hogy hozzá tud járulni a projekt sikeréhez. A KP Ria részt vett a temelíni atomerőmű bővítését célzó, azóta leállított tenderében is.

„Nagy lehetőséget látunk a meglévő blokkok rekonstrukciójában és teljesítménynövelésében is, miután aktív szerepünk volt a dukovany és temelíni erőművek esetében a hasonló munkákban” – tette hozzá.

Magyarország megfelelő bázist jelenthet a KP RIA számára a térségben való további terjeszkedéshez, főként az energiaszektorban és a petrolkémiában, már csak az ország szomszédaival kialakult történelmi kapcsolataira tekintettel is.

A KP Ria a régió egyik legjelentősebb hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, valamint kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalata, amely több országban is jelen van. A társaság 2016-ban 86,6 millió dolláros árbevételt, és 1,8 millió dolláros EBITDA-t ért el.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér