Gripen-kérdőjelek

Vélemény

A magyar és a svéd félnek is rugalmasnak kell lennie a Gripen vadászgépek bérleti szerződésének módosítását célzó tárgyalásokon, mert mindketten az eredményes megállapodásban érdekeltek. A Honvédelmi Minisztérium – az ellenzék bírálatát kiváltva – olyan gépeket szeretne, amelyek precíziós fegyverekkel vannak felszerelve, légi utántöltésük is megoldható, s kezdeményezték a törlesztés újraütemezését is. Csakhogy a magyar lehetőségek korlátozottak. Ha nincs eredmény, marad az eredeti – a tárca által kedvezőtlenebbnek ítélt – megállapodás. Márpedig az érvényes szerződésből nehéz lenne kihátrálni.

Rugalmasan kell kezelniük a magyar igényeket a svédeknek is. Bár a gépekből a svéd légierő már hadrendbe állított 204 darabot, s a Dél-afrikai Köztársaság is rendelt 28-at, a NATO-tagállamok közül Magyarország az első, amely a Gripenek mellett tette le a voksát. Ezzel a Saab kihívást intézett a szövetségben favorit gyártókkal szemben. Azóta előrehaladott tárgyalások folynak Csehországgal, s a nyáron Lengyelország is ajánlatot kért, de a svédek most aligha engedhetik meg maguknak, hogy kockára tegyék az együttműködést az első, NATO-n belüli megrendelővel.

Erre nem is utal semmi, a svéd fél egy hónappal az első informális egyeztetés után jelezte: teljesítik a magyar igényeket. Keményebb tárgyalásokat igényelhet az ár kérdése. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint ez legfeljebb 10-15 százalékkal lehet magasabb az eredeti 108 milliárd forintos értéknél, de elhangzott már ennél nagyobb szám is. A hangsúly tehát a pénzen lehet, kérdés, a kormány mennyit hajlandó áldozni a pluszképességekre, s a svédek mennyit engednek a – magyar lehetőségek szempontjából kritikus – elkövetkező egy-két év törlesztőrészleteiből.

Átlagos szinten a zöldségtermés

Az átlagosnál hidegebb május és június dacára sem esett vissza nagy mértékben a termésmennyiség.

Miként lehet megelőzni az államadósság-válságot?

Több mint száz alacsony és közepes jövedelmű országnak idén továbbra is összességében 130 milliárd dollár értékű adósságszolgálatot kell teljesítenie.

Az ellenálló generációk teremtik meg az élhetőbb jövőt

A tanulmány szerint a millenniumi és a Z-generációnak kulcsszerepük lehet a „jobb normalitás” megteremtésében.

Az EU 300 millió adag vakcinát kötött le a francia Sanofinál

A projektet az EU vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznák.
Világgazdaság Piactér