Hova szálljanak a felhők?

Vélemény
Minden nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy dől a befektetők pénze a cloud alapú informatikai megoldásokat szolgáltató cégekbe. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy kik lehetnek e szolgáltatások felhasználói, és vajon mennyi pénzt remélhetnek tőlük az ágazat szereplői. A SymantecIT bizalmi indexe azt mutatja, hogy furcsa módon a kisebb kkv-k lehetnek a cloud-szolgáltatás igazi ügyfelei, ők azonban nem sok pénzt szánnak erre a célra

A SymantecIT nemzetközi informatikai bizalmi indexe azt mutatja, hogy a kkv-szektorban nem a nagyobb, hanem inkább a kisebb cégek lehetnének vevők a cloud-technológián alapuló IT-szolgáltatásokra. A nagyobb cégek a jelek szerint már korábban felismerték az informatikai rendszerek stratégiai jelentőségét a vállaltvezetésben, ezért komoly összegeket fektettek abba, hogy biztonságos, házon belüli megoldásokat vásároljanak. Ők tehát nem akarják kidobni meglevő rendszereiket az olcsóbbnak mondott cloud-megoldásokért, a kisebbek viszont kevés figyelmet fordítanak az IT-megoldásokra, és lényegesen kevesebbet is szánnak rá. Mindez nem lehet örömhír azoknak a befektetőknek, akik az utóbbi időben az IT-szektor legígéretesebb befektetési terepévé emelték a cloud alapú szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokat.


A SymantecIT bizalmi indexe kicsi és nagy kkv-t különböztet meg: az index a szervezet létszámától függően 50 fő alatti és a feletti csoportot definiál. A felmérés tanúsága szerint a nagyobb kkv-k 83 százaléka kiáll amellett, hogy az IT-nek mint stratégiai területnek az üzleti sikerekben jelentős szerepe van, mert ez a versenyelőny egyik forrása. Ezzel szemben a kisebb szegmensben helyet foglaló kkv-knak csak 44 százaléka gondolkodik hasonló módon.


A felső szegmens kkv-inek 51 százaléka szívesebben látja házon belül a megfelelő technológia alkalmazásához és az innovatív megoldások fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez szükséges kompetenciát és az ehhez szükséges eszközparkot is. Ezek a cégek külön informatikust vagy informatikai csapatot alkalmaznak, a profibbak pedig nem hoznak üzleti döntéseket az IT-vezetők bevonása nélkül. Ez az attitűd nagyban meghatározza a beruházási szokásokat is: 51 százalékuk minőségi IT-megoldásokat vásárol, 78 százalékuk pedig fejlett IT-megoldásokat telepít a vállalkozásán belül.


Ezzel szemben a kisebb szegmens vállalatai kevesebb figyelmet szentelnek a házon belüli IT-megoldásoknak, és lényegesen kevesebbet költenek is rá. Ebben a csoportban a felmérés szerint csak a cégek 36 százaléka gondolja úgy, hogy az IT-megoldásokat a házon belülre kell telepíteni, és csak 34 százaléka fektetett már pénzt fejlett informatikai megoldásokba.


Az innovatív technológiák és megoldások a kkv-szektor egészének jelentős versenyelőnyt biztosítanak, de a felhő alapú megoldások a kisebb cégeknek jelenthetnek nagyobb segítséget. Ennek alapvető oka, hogy a komplex számítástechnikai megoldások jelentős beruházást és szaktudást igényelnek, és ez már nem fér bele „garázscégek” életébe és költségvetésébe. Ezen a ponton válhat érdekessé számukra a házon belüli megoldásoknál sokkal jobb kapacitáskihasználtságot biztosító cloud-technológia, hiszen a nagy összegű beruházásoknál érdemesebb lehet költségként elszámolni a felhő alapú szolgáltatásokat, még akkor is, ha ez külső szakember igénybevételével járhat.


Csakhogy ehhez a kisebb kkv-k tulajdonosainak attitűdjét, IT-hoz való viszonyulását át kell hangolni. Ennek a kulcsa a hit és a bizalom. Hit, hogy a technológia nem ördögtől való, és nemcsak egy „hype”, hanem valós üzleti potenciál, és bizalom, hogy a szolgáltató az adatokat bizalmasan kezeli, és az adatszivárgás ellen minden erejével fellép.


Az elmúlt időszak megfigyelési botrányai (pl. a legutóbbi Prism-ügy) azonban éppenséggel nem a bizalmat erősítik – miközben az EU-ban és az Egyesült Államokban számos ígéretes törvényi és szabályozási kezdeményezés indult el az adatszivárgás megakadályozása érdekében.

Egy tucat állam kéri Bidentől a karbonsemlegesség szigorítását

Húsz éven belül teljesen eltörölnék a fosszilis üzemanyagokat az amerikai gépjárműpiacról.

Csak az amerikai rali tűnik tartósnak

A tengerentúlon tartós lehet a piaci növekedés, több tényező támogatja a pluszokat.

Mérnökhiánytól szenved az építőipar

Évek óta folyamatosan csökken az építőmérnök szakra jelentkezők száma, pedig jók az elhelyezkedési esélyek, és versenyképes a fizetés.

Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.
Világgazdaság Piactér