Sorra dőltek tavaly a rekordok

Elemzés | Vélemény
Az ünnepek során nem érkeztek friss makroadatok, ezért a szokásos heti helyett éves visszatekintést adunk. Számos évtizedes, sőt még régebbi rekord dőlt meg 2009-ben. Mély recesszióval és gyors, kényszerű pénzügyi alkalmazkodással jellemezhető az elmúlt esztendő magyar szempontból. A krízis kezelésére sem állt túl széles eszköztár rendelkezésre.

A gazdaság összesített teljesítményét mutató (az év során sokat kritizált) GDP a rendszerváltást követő éveket idézve 7 százalékot meghaladó csökkenést produkált. Ezzel a magyar recesszió európai viszonylatban is erőteljesnek számít.

A válság még 2008 őszén gyűrűzött be a gazdaságba két fő csatornán keresztül: egyrészt a likviditás zuhanása nyomán beszűkült hitelezés, másrészt a külföldi kereslet megcsappanása bénította a hazai gazdaságot. Az export visszaesése például a 30 százalékot is megközelítette az első hónapokban, ehhez egy idő után az import is „felzárkózott”. 2009 átlagában 6,5 százalékot is meghaladó GDP-kieséssel számolnak egyébként a szakértők, míg az első három negyedévre 7,1 százalékot közölt a KSH.

Az egyensúlyi folyamatok terén viszont kedvező tendenciák láthatók. Az évközi jelentős áfaemelés ellenére az infláció nem pörgött fel veszélyes mértékben. Éves átlagban 4,2-4,3 százalékos lehet a drágulás, már csak a decemberi adat hiányzik, amelyet ezen héten ismerhetünk meg. A pénzügyi egyensúly javult: az ország nettó hiteltörlesztővé vált, erre már hosszú évtizedek óta nem volt példa. Ezt egyrészt a külkereskedelmi többlet, másrészt a magánszektor hiteleinek a szűkülése okozta. Az államháztartás valamelyest lazult, ám a szakértők többsége által teljesülni várt 3,9 százalékos GDP-arányos deficit nemzetközi szinten kedvező.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
Világgazdaság Piactér