A kormány az európai uniós csatlakozás környezetvédelmi kritériumainak teljesítését is akadályozza, amikor kétévi hitegetés után nem vállal garanciát annak a bankhitelnek a felvételéhez, amelyet az Európai Beruházási Bank (EIB) rendkívül kedvező feltételekkel folyósítana a fővárosnak -- jelentette ki tegnap Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a pénzügyminiszter félrevezette a miniszterelnököt és a kabinetet: hamis az az állítás, hogy a kimerült garanciakeret miatt nem vállalhat a kormány kezességet. Az idei költségvetési törvényben szerepel, hogy az EIB-bel kötendő hitelszerződések esetén az állami garanciakereten túl is kezességet vállalhat a kabinet. Demszky újabb politikai támadásnak értékeli a történteket.
A főváros 1998 októberében kötött megállapodást az EIB-bel. Az önkormányzat első körben 110 millió euró hitelt kaphatna összesen 11 környezetvédelmi és közlekedési beruházáshoz. A bank a kölcsön folyósításának feltételeként kikötötte a kormánygarancia meglétét. A főpolgármester kifejtette: a tárgyalások során a pénzügyi, a környezetvédelmi és a közlekedési tárca folyamatosan támogatásáról biztosította a fővárost. Ez év áprilisában a Pénzügyminisztérium (PM) levélben erősítette meg az EIB-nek, hogy a magyar állam garanciát nyújt. Ennek ellenére a múlt heti kormányülésen a PM kérésére és a kormányfő jóváhagyásával leszavazták a garanciára vonatkozó kérelmet -- mondta a főpolgármester.
A kormány semmilyen kockázatot nem vállalna, mivel a főváros az ország legjobb adósa -- állítja Demszky. Emellett az állam nem ingyen adja a garanciát: a főváros a hitelösszeg 0,5 százalékát, mintegy 145 millió forintot fizetett volna.
A főpolgármester kijelentette: a kabinet elzárkózása ellenére a főváros nem mond le a beruházások megvalósításáról. Így azonban az önkormányzatnak kereskedelmi banktól kell beszereznie a hitelgaranciát, ami minimum 0,7-1,2 milliárd forintba kerül majd. A kormány tehát drágítja a beruházásokat.
Atkári János, a gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes rámutatott: a 4-es metró után ez most egy újabb olyan projektcsomag, amelyhez az EIB -- az Európai Unió bankja -- nyújtana kölcsönt, s amely a megfelelő előkészítés ellenére a kormány hibájából csúszik. Atkári lapunknak elmondta: a hitelt rendkívül kedvező kondíciókkal folyósítaná az EIB, 15 éves a futamidő s LIBOR plusz 0,1-0,2 a kamat.
Az EIB lapunk érdeklődésére egyelőre nem kommentálta a bejelentést, amely szerint a magyar kormány megtagadta a garancia nyújtását a bank hitelének felvételéhez.