A kormányfő a közelmúltban az Európai Kiválóság Díj döntőjébe jutott négy válallkozás eredményét a magyar gazdaság szép sikerének nevezte. Képviselőiknek elismerő oklevelet adott át. Orbán Viktor szerint a komoly versenytársak között elért nemzetközi elismerés két dolognak köszönhető. Egyrészt a vállalkozói szellemnek, másrészt, hogy a magyar ember munkával válaszol a nehézségekre.
A miniszterelnök elmondta, hogy a következő években a magyar gazdaság növekedési üteme tartósan legalább kétszerese marad az Európai Unió átlagának. Ennek új motorja a belső fogyasztás lesz.
A jövő év január 1-jétől induló Széchenyi-tervről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy annak keretében 2001--2002-ben egy-egy milliárd dollár közvetlen kormányzati pénz jut gazdaságfejlesztési célokra. A kormány számításai szerint egydollárnyi állami pénz legalább háromdollárnyi magántőkét mozdít meg.
A miniszterelnök az előttünk álló évtized gazdasági kulcsának nevezte a minőséget. Az eddigi díjazottak tekinthetők az előhírnököknek -- tette hozzá.
A tegnap ötödik alkalommal átadott Nemzeti Minőségi Díjak Magyarországon a legmagasabb szintű elismerés a minőségügy területén. Az európai mintát követő értékelés legfontosabb szempontja a teljes körű minőségirányítás három alapelve: a vevőközpontúság, a folyamatos fejlesztés és a dolgozók bevonása a továbbfejlesztésbe.